Mördaren hade satt tidningspapper för sitt fönster för att hindra ljuset från att komma in. Han påstod att kommer "dödas av IS" om han utvisas till Syrien – eftersom han "är kurd".

Mördade ung svenska med 130 knivhugg: "Hon gjorde en rasistisk rörelse"

Publicerad 18 juni 2018 kl 17.25

Inrikes. Den 26-årige kurden mördade bestialiskt sin 21-åriga granne på LSS-boendet i Vetlanda – med 130 knivhugg. Motivet: Han ansåg att hon hade stört honom och gjort "en rasistisk rörelse". Han knivhögg även kvinnans syster, men hon överlevde. Nu döms mördaren till livstids fängelse och utvisning till Syrien.

Dela artikeln

Den extremt ljudkänslige kurden hade sedan tidigare vid en rad tillfällen klagat på att 21-åringen, som bodde i rummet ovanför honom, var för högljudd.

På natten den 20 februari i år tog sig 26-åringen, efter ännu ett klagomål, in på kvinnans rum beväpnad med kniv.

Kvinnans syster, som var på besök, försökte stänga in sig i badrummet. Men mördaren fick upp dörren och högg henne vid nyckelbenet ner i lungan och sparkade henne i huvudet och över kroppen.

Han vände sig sedan till 21-åringen och högg henne med ett stort antal knivhögg.

"Blodet forsade"
– Blodet forsade ner i duschsilen, berättade systern under rättegången.

Kvinnan försökte förgäves be om ursäkt till kurden under attacken.

Han svarade: "Det är försent" – och skar sedan halsen av henne.

– Aj, aj, nej, nej, blev offrets sista ord.

Det berättade systern, som som under tiden själv spelade död för att undgå samma öde.

– Hoppas du är död din jävel, sade 26-åringen när han gick. Han hade då tillfogat mordoffret 130 stickskador.

Pressades om invandringskritik
Efter mordet larmade 26-åringen själv polisen och berättade att han hade "dödat sin granne".

Under rättegången berättade han om sina problem med ljuden från grannarna. Han uppgav också att han "tappade kontrollen", bland annat eftersom han ansåg att offret betett sig "rasistiskt" vid deras samtal innan han gick till attack.

– Jag uppfattade [offrets] rörelse vid samtalet innan händelsen som rasistisk, förklarade han, enligt domen.

Mördarens advokat Uno Karlsson pressade under rättegången en kvinnlig anställd på LSS-boendet om att offret tidigare hade uttalat sig invandringskritiskt. Den anställda uppgav dock att hon inte mindes att hon skulle ha sagt något sådant i polisförhör i samband med mordet.

Eksjö tingsrätt dömde idag 26-åringen till livstids fängelse för mord, försök till mord och olaga hot. Detta trots att mannen enligt det rättspsykiatriska utlåtandet led av en psykisk sjukdom vid mordtillfället. Enligt tingsrätten fanns det "synnerliga skäl" att döma mannen till fängelse istället för vård.

"IS kommer döda mig"
Han ska också betala knappt 220.000 kronor i skadestånd till den överlevande systern, som drabbats så hårt av händelsen att hon blivit intagen på en psykavdelning med konstanta självmordstankar.

Under rättegången hävdade 26-åringen – som vistats i Sverige sedan 2012 – att han skulle "bli dödad" om han utvisades till sitt hemland Syrien "eftersom han är kurd".

– Islamiska staten och den fria syriska armén kommer att döda mig, sade han.

Trots att det enligt Migrationsverket "inte går att verkställa" utvisningar till Syrien dömer tingsrätten 26-åringen till utvisning.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.