Brottsligheten

Ministern om varför kriminaliteten fått växa: "Ville inte ses som rasistisk"

Publicerad 22 september 2021 kl 08.32

Inrikes. Valåret närmar sig och nu är både S och SSU för hårdare straff igen. Inrikesminister Mikael Damberg förklarar samtidigt varför han och hans S-kollegor har undvikit frågan under de åtta år man redan haft makten.
– Man ville inte ses som rasistisk, säger han till Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

I helgen efterlyste den nya SSU-ledaren Lisa Nåbo, själv polisaspirant, hårdare straff och tuffare invandringspolitik i en DN-intervju. Frågorna beskriver hon som högprioriterade av ungdomsförbundet.

Hårdare tag och hårdare straff för sådant som rattfylleri, sexköp och skattefiffel är inget nytt för Socialdemokraterna, men när det gäller brottslighet som utförs av kriminella har intresset för straffskärpningar varit lägre.

Nu planerar Socialdemokraterna dock att lägga om kursen, enligt Mikael Damberg.

– Det är otroligt provocerande att människor som aldrig har tjänat en ärlig krona och aldrig betalat skatt ändå kan köra runt i dyra bilar och har guldkedjor runt halsen, säger han.

Och det är inte Jan Emanuel (S) eller andra yrkespolitiker i Sveriges riksdag han talar om – utan kriminella gängmedlemmar i förorten.

Enligt Damberg beror Socialdemokraternas ovilja att erkänna problemet med den växande gängbrottsligheten på att politikerna helt enkelt har prioriterat att slippa rasiststämpeln.

– Det fanns en ängslighet tidigare att beskriva en del problem, man ville inte ses som rasistisk och så vidare, säger han till Aftonbladet.

Mikael Damberg erkänner att det är en ideologisk omläggning som partiet har gjort. Kriminalitet drabbar fattiga värst, heter det numera, och frågan om hårdare straff är därför numera "okontroversiell" inom Socialdemokraterna, hävdar ministern.

Rent konkret föreslår partiet än så länge bara att gängkriminella ska kunna vräkas från hyresrätter.

– Det är ingen mänsklig rättighet att få terrorisera sina grannar, säger Damberg till Aftonbladet.


Nyheter från förstasidan

Ann Linde i Israel

Ska "nystarta" Sveriges relation med landet. Första besöket av en svensk utrikesminister på tio år.0 

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.