Damberg (S) om svenskfientligt våld: "Spelar ingen roll vem som är offer"

Publicerad 28 maj 2020 kl 15.44

Inrikes. Regeringen vill fortfarande inte erkänna "rasistiskt motiverat våld" mot svenskar, som Sverigedemokraterna uttryckte det under en utfrågning i riksdagen.
– Jag tycker det är otroligt viktigt att alla brott ska straffas oavsett ursprung, svarade inrikesminister Mikael Damberg (S).

Gilla artikeln på Facebook

Sveriges lagstiftning är utformad på så sätt att så kallade "hatbrott" bedöms hårdare än andra.

Samtidigt åtalas varje år hundratals svenskar för "hets mot folkgrupp".

Men i praktiken omfattas inte den typen av gärningar om de riktas mot etniska svenskar.

Sverigedemokraterna har länge krävt att regeringen ska erkänna svenskfientligt våld, men så sker inte.

– Rasistiskt motiverat våld är helt okej i Sverige, om det riktas mot svenskar, sade Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen till inrikesminister Mikael Damberg i riksdagen.

– Som jag ser det finns det två vägar för regeringen att gå. Antingen vidtar man åtgärder för att på riktigt markera mot svenskfientlighet, eller så godtar regeringen att svenskfientlighet är okej. Regeringen har inte gjort ett dyft i den här frågan på sex år. Jag vill fråga inrikesministern: tänker ni vidta några som helst åtgärder för att svenskfientlighet börjar straffas hårdare?

Men statsrådet ville inte ens ta ordet "svenskfientlighet" i munnen. I stället började han prata brett om påstådda åtgärder mot brottslighet.

– Vi gör historiska satsningar på polisen, sade han bland annat.

– Som inrikesminister vill jag säga att det spelar inte någon roll vem som utför eller vem är offret. Jag tycker det är otroligt viktigt att alla brott ska straffas oavsett ursprung. Och det är en viktig princip för mig.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0