Dan Parks konst utmanar etablissemanget och resulterar därför i fängelsestraff istället för applåder.

Dan Park provocerar på riktigt

Publicerad 30 mars 2014 kl 17.44

Porträtt.”Bra konst ska provocera”, brukar det heta. Dan Parks problem är att hans konst provocerar vänstern, konstaterar bloggaren Magnus Johnsson.

Gilla artikeln på Facebook

Den provokative skånske gatukonstnären Dan Park har åtalats för hets mot folkgrupp och efter att ha sett bilderna i fråga är jag förundrad. Hur tusan kan en åklagare anse att detta är klara fall av hets mot folkgrupp? Utan att helt kunna förstå tankeprocesserna bakom tycker jag nämligen ändå att det enda rimliga är att se bilderna som kommentarer till den aktuella samhällsdebatten och inget annat. Syftar de till missaktning så är det snarare gentemot media och politiker än gentemot några etniska minoriteter. Detta åtal slår mig därför som ett mycket oroande tecken i tiden.

Fint är dock att hyckleriet bakom vänsterns gamla klyscha om att "bra konst ska provocera" härigenom blottas med all önskvärd tydlighet. Mer ärligt vore ju om man sa att "bra konst ska provocera högern", för när det är de egna värderingarna som konsten ifrågasätter, då reagerar man enbart med hat och förakt. I Aftonbladet går Martin Aagård så långt som till att kalla Dan Park för "den ondaste av alla onda konstnärer".

Nedan följer några exempel på Parks bilder. Det är inte de han nu åtalats för, den risken tänker jag inte ta (de finns i första länken ovan!), utan bilder bara avsedda som ett litet smakprov på hans omfattande produktion. En ganska ojämn produktion som ibland tyvärr tangerar gränsen för vad även jag spontant betraktar som rasism, men helt klart är intressantare än de själlösa illustrationer av diverse feministiska eller marxistiska modeteorier vilka är så vanliga inom den institutionaliserade konsten.

(Notera i första bilden att mannen vars porträtt Reinfeldt pryder sitt sovrum med, nästan som om det var en beskyddande helgonbild, är Moderaternas egen riksdagsislamist Abdirizak Waberi!)

MAGNUS JOHNSSON

Magnus Johnsson skriver regelbundet på Blogg 295.


Nyheter från förstasidan

Bard i polisförhör för hets mot folkgrupp

Polisen utreder Alexander Bard för Twitter-inlägget. "Blir det åtal så kan ni ge er fan på att jag tänker snacka."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.