Dubbelmordet i Linköping 2004
Daniel Nykvist mördade 56-åriga Anna-Lena Svensson och 8-årige Mohamed Ammori 2004.

Daniel Nykvist, 37, har erkänt dubbelmordet i Linköping

Publicerad 9 juni 2020 kl 20.11

Inrikes. 37-årige Daniel Nykvist har erkänt det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping 2004. Det rapporterar Aftonbladet. Tidigt imorse greps Daniel av polisens regionala insatssyrka.

Gilla artikeln på Facebook

Det är vid Kanberget i centrala Linköping, strax före klockan åtta på morgonen den 19 oktober 2004, som 8-årige Mohamed Ammori och 56-åriga Anne-Lena Svensson blir knivhuggna till döds. Trots att flera vittnen säger sig ha sett förövaren och polisen säkrar mordvapnet samt en mössa med gärningsmannens DNA på, så lyckas mördaren komma undan.

En gärningsmannaprofil tas fram utifrån de säkrade spåren som visar att mördaren har nordeuropeiskt ursprung, är lång, har mellanblont hår och att han röker eller snusar. Vidare bedömer utredarna att gärningsmannen är i 20-årsåldern och att han är psykiskt störd.

Tusentals personer topsas, hundratals tips tas emot och fallet tas även upp av den tv-kände kriminologen Leif G.W. Persson i Sveriges televisions "Veckans brott" 2010. Där utlovar Persson en belöning på en miljon kronor till den som kan avslöja vem dubbelmördaren är. Men mördaren gäckar polisens utredare och lyckas hålla sig undan lagens långa arm.

Tog hjälp av släktforskare
Till nu. Nästan sexton år efter mordet på Kanberget meddelade Åklagarkammaren i Linköping idag på morgonen att en 37-årig man anhållits misstänkt för dubbelmordet. Polisen har lyckats hitta mördaren genom att vända sig till släktforskare och släktforskningsdatabaser och på så sätt spåra sig fram till den släkt och familj där mördaren finns. Förutom den anhållne mannen har även dennes storebror topsats av utredarna. Föräldrarna är inte längre i livet.

Den anhållne 37-åringen heter Daniel Nykvist. Han anhölls av åklagare i sin frånvaro och greps strax före klockan sju idag på morgonen i sin lägenhet av polisens regionala insatsstyrka. "Gripandet var odramatiskt och effektivt", skriver åklagarmyndigheten i pressmeddelandet. I förhör under eftermiddagen idag har Daniel erkänt dubbelmordet för sexton år sedan.

Vid mordtillfället 2004 var Daniel Nykvist 21 år och bodde hemma hos sina föräldrar utanför Linköping, men 2009 flyttade han till en lägenhet inne i staden endast fyra kilometer från mordplatsen. Att polisen inte fått tag på honom tidigare beror bland annat på att han inte begått några brott sedan dess där han riskerat att bli topsad av polisen.

Det är ännu okänt om Daniel Nykvist haft något motiv till dubbelmordet. Av allt att döma var morden helt oprovocerade där Mohamed Ammouri var det första offret och Anna-Lena Svenson därefter även hon knivhöggs till döds när hon försökte rädda den 8-årige pojkens liv.


Nyheter från förstasidan

Minst fem döda när dansk, 37, gick till pilbågsattack i Norge

Värsta dådet sedan Breivik. "Det finns flera skadade och det finns också personer som dött".0 

Ekonominyheter

Det har aldrig varit så billigt att låna till bostad

Lägsta boräntorna någonsin.. Nästan ingen inkomst krävs för att låna många miljoner på den glödheta marknaden.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.