Foto: Charles Roffey/Cc-By-Nc-Sa

Delstat får bakläxa om shariaförbud

Publicerad 11 januari 2012 kl 19.05

Utrikes.Oklahoma får inte införa en lag som förbjuder domstolar att tillämpa sharialagar vid rättegångar i delstaten, slog en federal domstol fast på tisdagen.

Gilla artikeln på Facebook

2010 röstade över 70 procent av invånarna i Oklahoma ja till att förbjuda sharialagar. En domstol i Denver beslutade kort efter omröstningen att skjuta upp lagens ikraftträdande, sedan muslimska grupper lämnat in en stämningsansökan där de hävdade att förbudet strider mot religonsfriheten i USA:s konstitution.

Nu ger en federal överdomstol muslimerna rätt, uppger AP. Enligt nyhetsbyrån har domstolen funnit att lagen kan kränka muslimer och därför inte får införas.

I lagen stod det bland annat:

"Domstolar ska inte tillämpa utländska rättsprinciper eller principer från andra kulturer vid sin bedömning. I synnerhet ska internationell lag eller sharialag inte tillämpas".

I sitt beslut skriver domstolen att det är uppenbart att bestämmelsen tar speciellt sikte på muslimer, eftersom sharialagar nämns uttryckligen i lagen. Delstaten å sin sida hade hävdat att man ville förbjuda utländsk och kulturfrämmande rättstillämpning generellt och att sharialagar mest angavs som exempel.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Splittring inom V – vill ha ett radikalare parti

Ryktas om att Jonas Sjöstedt kan avgå. Kritikerna: "Inte vår roll att stötta ett socialdemokratiskt maktinnehav till vilket pris som helst."0 

Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.