Bostadsbubblan

Det har aldrig varit så billigt att låna till bostad

Publicerad 8 oktober 2021 kl 13.14

Ekonomi. Det krävs inte någon imponerande inkomst för att låna många miljoner kronor på den glödheta svenska bostadsmarknaden. Nya siffror från SCB visar att bolåneräntorna inte har ökat – utan sjunkit – sedan Riksbanken "höjde" räntan till noll procent 2019. Bakom utvecklingen ligger riksbankschefen Stefan Ingves stödköp av bostadsobligationer med nyskapade pengar.

Dela artikeln

Svenskarna betalar i snitt 1,32 procent i årlig ränta på nya bolån. De befintliga lånen, som troligen har ännu lägre räntor och ofta dessutom är amorteringsfria, räknas inte med i statistiken.

Men även de nya lånen är billiga. Månadskostnaden blir knappt 1.100 kronor per lånad miljon.

Det kan låta mycket att låna 10 miljoner kronor för att köpa en högst ordinär trerummare i Stockholms innerstad, men räntekostnaden blir bara 11.000 kronor i månaden. Det är fortfarande betydligt billigare än att hyra en lägenhet i samma område.

Pengarna till alla nästan gratis bolån kommer från Riksbanken, som skapar dem ur tomma intet och sedan lånar ut dem till bankerna med en "bostadsobligation" – det vill säga pant i din bostad – som säkerhet. På så vis kan priserna öka i all oändlighet eftersom det finns oändligt med likviditet hos köparna, i alla fall i teorin.


Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.