Bostadsbubblan

DI: Boprisraset redan 15 procent i Stockholm

Publicerad 7 november 2017 kl 00.24

Ekonomi. Den 22 oktober avslöjade Fria Tider att avslutspriserna på bostäder i Stockholms innerstad har sjunkit med mellan 10 och 11 procent sedan augusti. Nu rapporterar flera medier att priserna fortsätter att sjunka snabbt.

Dela artikeln

Dagens Industri har till skillnad från Fria Tider inte tillgång till någon egen statistik över bopriserna, men tidningen konstaterar ändå i en artikel i dag att det pågående prisfallet på bostadsmarknaden "tycks vara betydligt större än vad den officiella statistiken anger".

En mäklare säger till tidningen att prisbilden är en "helt annan" nu än tidigare i höstas och att det kan handla om ett prisfall på totalt 15 procent. En annan bekräftar att prisfallet denna gång ser ut att vara "permanent" och att det är första gången han som mäklare har upplevt detta.

Dagens Industri uppger sig ha fått flera exempel på personer som köpt ny bostad när bubblan var som mest uppblåst och därefter fått ut mellan 700.000 och 800.000 kronor mindre för sin gamla lägenhet än vad de "förväntat sig". En tuff sits för många inom den svenska medelklassen, som till följd av högt skattetryck på arbete ofta helt saknar annan förmögenhet än sin bostad.

Samtidigt sticker Stockholms prisbild ut internationellt på ett sätt som kanske inte motsvarar Stockholms attraktionskraft, då staden till skillnad från världsstäder nästan bara lockar investeringar från svenskar i Sverige. Kvadratmeterpriset är nu högre än i städer som New York, Paris, München och Köpenhamn.

Svenska Dagbladet konstaterade i augusti att många stockholmare under ett helt decennium har tjänat över tusen kronor om dagen enbart på att bo.

"En etta på 30 kvadratmeter kostar 3 miljoner kronor i centrala Stockholm – ett belopp som i Lissabon, Aten eller Marseille hade räckt till cirka 100 kvadratmeter, ett hem för hela livet", skrev SvD i sin analys av den svenska låneyran.

Men nu är festen av allt att döma slut. Den som äger en 40 kvadratmeter stor lägenhet på Södermalm idag förlorar just nu 6.800 kronor i värdeminskning per dag på att äga sitt boende.

Färre personer lägger bud under budgivningarna och utbudet är större. Köparna är avvaktande medan säljarna kräver att lägenheterna ska säljas för det pris som grannen fick ut för ett halvår sedan. Men mäklarna som DI pratat med beskriver de halvårsgamla rekordpriserna som "helt ointressanta" nu.

Det gemensamma rådet från mäklarna som uttalar sig i Dagens Industri är enkelt: Sälj – och det billigt. Carina Husgård på BOSTHLM uppmanar alla att räkna av 15 procent på priset de förväntar sig och Alexander Solmell på mäklarfirman Era talar om 10 procent – än så länge.Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.