Robert Lindvall dödades av en björn 2017.

Djurskötaren Robert, 18, dödades av en björn – nu döms hans chef för brott

Publicerad 25 maj 2020 kl 16.37

Inrikes. Sven Brunberg, chef för Orsa rovdjurspark, döms för arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död samt framkallande av fara för annan med anledning av att djurskötaren Robert Lindvall dödades av en björn i parken 2017. Det meddelar Mora tingsrätt i en dom idag.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 4 augusti 2017 som Robert Lindvall dödades av en björn inne i ett hägn i Orsa rovdjurspark. Djurparken hade anordnat en aktivitet för barn som de kallade "Camp care" och som Robert Lindvall ansvarade för.

Aktiviteten gick ut på att björnarna togs ut ur sitt hägn, därefter fick barnen följa med en djurskötare in i det tomma hägnet för att hjälpa till att städa det och lägga ut mat till björnarna. "Spännande och lärorikt", marknadsfördes aktiviteten som för turistande familjer.

Vid Camp care-aktiviteten den 4 augusti deltog endast en familj från Nederländerna. Plötsligt upptäckte mannen i familjen att en björn fanns kvar inne i hägnet.

Björnen attackerade och dödade Robert Lindvall medan föräldrarna flydde i panik med sina barn genom att klättra över ett fyra meter högt elstängsel. Björnen avlivades efter attacken.

Grävde sig in
Efter dödsolyckan konstaterades att björnen som dödade Robert grävt sig in i hägnet från det intilliggande hägn den förts till innan "Camp care". En polisutredning inleddes där det framkom att såväl personal som parkledning kände till att björnarna brukade gräva i hägnen.

Av utredningen framgår att det funnits stora brister i säkerhetsarbetet i Orsa rovdjurspark. En veterinär som arbetar i parken berättar i polisförhör att han är kritisk till aktiviteten "Camp care" där barnen får vara med och lägga ut mat till björnarna. Eftersom björnarna vet att det är mat på gång blir de extra ivriga att försöka ta sig tillbaka in i hägnet, där barnen befinner sig.

Av utredningen framgår också att stängslen i hägnen varit undermåligt byggda, att hål som björnarna grävt vid dem inte åtgärdats och att personalen varit dåligt utbildad om hur säkerheten är tänkta att fungera. Hålen som björnarna grävde i marken var så stora och tydliga att till och med besökare reagerade på dem.

Cheferna åtalades
Kammaråklagare Anders Gustafsson vid Riksenheten för Miljö- och Arbetsmiljömål i Stockholm beslutade om att väcka åtal om arbetsmiljöbrott mot Grönklittsgruppen AB, som äger Orsa rovdjurspark, dess VD Mark Baljeu samt djurparkschefen Sven Brunberg.

Mora tingsrätt kommer i sin dom fram till att det är djurparkschefen som bär skulden för att Robert Lindvall dödades. Sven Brunberg döms för arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död samt framkallande av fara för annan till villkorlig dom och 180 dagsböter om 150 kronor.

"Med hänsyn till att det förekom aktiviteter med barn i hägnet borde Sven Brunberg varit än mer aktsam vid den riskbedömning som han borde ha gjort. Trots att Sven Brunberg insåg att brunbjörnarna i hägnet grävde och att det inte fanns något marknät tillät han arbete i hägnet och att aktiviteten Camp Care fick fortsätta", skriver domstolen i sin dom.

Grönklittsgruppen AB döms samtidigt att betala 2,5 miljoner kronor i böter i företagsbot.

Mark Baljeu, VD för Grönklittsgruppen AB som driver djurparken, frias emellertid av tingsrätten. Den menar i sin dom att han delegerat ansvaret för arbetsmiljöarbetet till Sven Brunberg och att det tydligt framgår av en delegationshandling som skrevs under i samband med att Brunberg anställdes.


Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Beskedet idag: Kraftig sänkning av pensionen

Minskar med 2,7 procent. Coronabidragen till näringslivet ska finansieras med "stor sänkning", lyder dagens besked.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.