"Jag lever och mår bra", sade Jonas Jonasson till DN efter att tidningen publicerat sin falska nyhet om honom.

DN dödförklarade levande författare

Publicerad 21 februari 2024 kl 08.42

Media. Dagens Nyheter och TV4 gjorde bort sig rejält genom att publicera en dödförklaring av författaren Jonas Jonasson – som i allra högsta grad är vid liv.

Dela artikeln

Jonas Jonasson, 62, är mest känd för boken "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann", som har översatts till en lång rad språk och sålts i över 10 miljoner exemplar.

Den notoriske italienske internetskämtaren Tommaso Debenedetti lade på tidsagen ut ett fejkat dödsbud om Jonasson. Inlägget såg ut att komma från bokförlaget Polaris.

TV4 snappade upp "nyheten" och gick ut med uppgiften att den svenske författaren "avlidit". Även Dagens Nyheter hakade på och publicerade samma falska uppgift.

Redaktionen på TV4 upptäckte sitt misstag efter att ha ringt till bokförlaget för att kontrollera uppgiften, som de alltså redan publicerat.

– Vi lade upp det i vår breaking news-del, sen fick vi tag på en person på Polaris och då tog vi ned det direkt. Men vi borde gjort åt andra hållet och pratat med bokförlaget först och sen publicerat, säger nyhetschefen Fredrick Malmberg till Journalisten.

DN har varit i kontakt med Jonas Jonasson efter att ha publicerat sin falska nyhet om honom.

– Jag lever och mår bra. Nu måste jag ringa min fru, säger Jonasson till tidningen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

USA:s inflation fortsätter öka – mer än väntat

Vänder uppåt igen.. Börserna faller och förväntningarna på räntesänkningar minskar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.