SVÅR ATT NÅ: Expressen har inte svarat på hur de felaktiga citaten hamnade i tidningen. Här chefredaktören Thomas Mattson.

Docent målsägande i åtal mot Expressen

Publicerad 2 juni 2014 kl 22.11

Lag & Rätt. De pengar som samlats in för att möjliggöra en rättslig prövning av Expressens uthängningar av personer som kommenterat på nätet har nu ställts till Jim Olssons förfogande. Jim Olsson var en av dem som hängdes ut på Expressens löpsedlar i december och kommer nu att väcka enskilt åtal mot Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare Thomas Mattsson.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i december som Fria Tider, Exponerat och Avpixlat startade en insamling för att åtala Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson för de uthängningar av privatpersoner som Expressen gjort i samarbete med kriminella Researchgruppen.

Beslutet att dra igång insamlingen fattades efter att Fria Tiders chefredaktör Widar Nord talat med en av de uthängda, docent Jim Olsson från Västra Frölunda, som förklarade sig vara beredd att väcka enskilt åtal för förtal mot Thomas Mattsson.

Tusentals svenskar bidrog
Nyhetssajterna Avpixlat och Exponerat hakade snabbt på insamlingen och publicerade upprop och annonser i flera omgångar. I början av maj redovisades insamlingsresultatet. Det stod då klart att läsare på Avpixlat, Exponerat och Fria Tider tillsammans donerat 525.000 kronor, vilket bedöms vara tillräckligt för att driva ett enskilt åtal. I ett senare publicerat avstämningsunderlag framgick att över tvåtusen personer hade bidragit till insamlingen.

Jim Olsson hängdes inte bara ut som ”näthatare” på uppenbart felaktiga grunder – Expressen påstod också att han stod bakom flera kommentarer som han aldrig hade skrivit, där det bland annat påstods att han hetsade till "inbördeskrig" – vilket var direkt lögn. I en undanskymd rättelse har Expressen erkänt att citaten var felaktiga, men inte förklarat hur de hamnat i tidningen. Fria Tider har sedan dess gjort upprepade försök att nå Thomas Mattson och de båda journalisterna bakom den felaktiga publiceringen – Christian Holmén och David Baas – via mejl och telefon för att få klarhet i frågan. Det har dock visat sig omöjligt att nå någon av dem.

Uthängning som hämnd
I mars hängde Expressen ut Jim igen, då som hämnd för att Justitiekanslern beslutat att inleda en förundersökning mot Thomas Mattsson för misstänkt brott mot meddelarskyddet, efter att Jim, med juridiskt biträde från Fria Tider, anmält saken till JK.

JK har däremot valt att lägga ned Jims anmälningar om förtal, med hänvisning till att det saknas "särskilda skäl" för JK att driva ett allmänt åtal för förtal mot Thomas Mattsson. Jim Olsson är därför hänvisad till att väcka enskilt åtal.

Fria Tider har varit i kontakt med ett antal ytterligare personer som också drabbats av Expressens uthängningar. En person visade sig inledningsvis vara intresserad, ändrade sig senare. Som skäl angavs att Expressen hade hört av sig och låtit antyda att nya publiceringar med namn och bild skulle följa om han bestämde sig för att åtala Thomas Mattsson.

Ingen av de övriga privatpersoner som hängdes ut bedöms heller ha lika goda förutsättningar att nå framgång i en förtalsprocess som Jim har. De medel som har samlats in har därför ställts till Jim Olssons förfogande.

Fria Tider kommer att följa och rapportera kontinuerligt om åtalet mot Thomas Mattsson.

Fria Tider har förgäves sökt Expressen för en kommentar.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.