Stockholms tingsrätts Tomas Zander (t.v.) är mild i sin dom. Längst till höger: Ene våldtäktsmannen på hotell Hötorget.

Domaren: Gruppvåldtäkt inte allvarligt nog brott för att utvisas

Publicerad 20 april 2021 kl 07.46

Lag & Rätt. De två syrierna våldtog en kvinna på ett hotell och i ett parkeringsgarage i Stockholm. Åklagaren yrkade att männen skulle utvisas. Men Stockholms tingsrätt avslår yrkandet – bland annat med hänvisning till att det finns en generell risk för män att behöva göra lumpen i Syrien.

Gilla artikeln på Facebook

Kvinnan hade bott på ett drogfritt stödboende på Södermalm, men kastades den 4 april 2020 på grund av ett återfall i heroin.

Hon åkte in till stan och stötte på den ene syriern, en 31-åring som heter Ahmed och som hon inte var bekant med sedan tidigare. Han uppav att han skulle hjälpa henne skaffa knark.

Vid klockan 19.50 befann de sig tillsammans på McDonald’s på Vasagatan. Därifrån ringde Ahmad till en kompis som bodde på hotell Hötorget.

När de kom dit våldtog Ahmed kvinnan i sängen på hotellrummet medan hon var nästan helt utslagen. Hon sade vid upprepade till honom att sluta och att att hon inte ville, men hon var så svag att hennes försök att göra motstånd inte var tillräckliga.

En vän och landsman till Ahmed, 26-årige Ebrahem, ville också våldta kvinnan och tog med henne till ett garage på Korgmakargränd. Där tog han tag i hennes armar, tryckte upp hennes ansikte mot en vägg och våldtog henne bakifrån medan han höll fast hennes nacke med ena armen.

Efter våldtäkterna ringde offret en manlig svensk vän som bodde på samma stödboendesom som hon och berättade vad som hänt. Han åkte till Max och träffade henne och ringde strax före midnatt till SOS och anmälde våldtäkterna.

Stockholms tingsrätt har nu dömt både Ahmed och Ebrahem för våldtäkt, till tre års respektive två års fängelse.

Åklagaren hade yrkat att båda skulle utvisas hem till Syrien – men tingsrättens domare Tomas Zander är av motsatt uppfattning.

Domstolen konstaterar att Ahmad och Ebrahem visserligen gjort sig skyldiga till "varsitt mycket allvarligt brott, som innefattat en allvarlig kränkning av målsägandens integritet".

"Till detta kommer risken för de skulle kunna antas göra sig skyldiga till fortsatt brottslighet här i landet. Det gäller särskilt Ebrahem, som tidigare gjort sig skyldig till förberedelse till stöld och stöld", fortsätter tingsrätten, som också slår fast att ingen av dem har "någon egentlig anknytning till Sverige".

Migrationsverket beviljade dock Ahmad flyktingstatusförklaring den den 21 juli 2017 och vid sådana förhållanden krävs det "att han har begått ett synnerligen grovt brott och att det skulle medföra allvarlig fara för allmän ordning och säkerhet att låta honom stanna här", enligt domen.

"Den nu aktuella brottsligheten är visserligen allvarlig, men den kan inte anses vara av sådan karaktär att den skall betraktas som synnerligen grov i den mening som avses i utlänningslagen. Det föreligger därför hinder mot att utvisa Ahmad", skriver domaren Tomas Zander.

När det gäller Ebrahem beviljades han senast den 9 april 2020 alternativ skyddsstatusförklaring av Migrationsverket. Han har dock en "generell" risk att tvingas göra lumpen i hemlandet, enligt domaren.

"Verket har också redovisat sitt ställningstagande från den 25 november 2020 (RS/022/2020) som innebär att en person som inkallas till militärtjänstgöring löper en generell risk att utsättas för förföljelse. Militärtjänsten i Syrien omfattar män mellan 18 och 42 år. Män i denna åldersgrupp inkallas i regel till militärtjänst vid ett återvändande till Syrien även om det kan föreligga undantag. Förföljelsen bedöms vara sådan att den berättigar till skydd som flykting enligt 4 kap. 1 § utlänningslagen. Verket har konstaterat att Ebrahem är i vapenför ålder. Även om verket ännu inte prövat om han uppfyller kriterierna för flyktingskap finns det, med hänsyn till verkets ställningstagande ovan, skäl att anta hinder mot att utvisa Ebrahem föreligger", skriver Tomas Zander.

Båda våldtäktsmännen får därför stanna i Sverige efter avtjänat straff.


Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Cementkrisen sprider sig till fler branscher

Även åkerier vill nu varsla. "Konsekvenserna av det här beslutet blir otroligt stora."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.