Aissa Lyousri tände eld på en restaurang i Mariestad...

Domstol säger nej till att utvisa bomb-arab bakom granatdåd och mordbrand – "inte synnerliga skäl"

Publicerad 17 augusti 2020 kl 15.19

Inrikes. Åklagaren Jacob Tunborg vill utvisa Aissa Lyousri, en 23-årig marockansk medborgare som är dömd för upprepad grov brottslighet i Sverige – men Skaraborgs tingsrätt säger nej. Bland annat ligger den 23-årige araben bakom en granatattack mot en pizzeria i Göteborg och en mordbrand mot en grillrestaurang i Mariestad. Domstolen menar att det saknas "synnerliga skäl" för att utvisa Aissa.
– Jag har inte tagit ställning till om jag ska överklaga domen än, säger Jacob Tunborg till Fria Tider.

Dela artikeln

Det är natten till 9 mars i år som boende på Kungsgatan i Mariestad vaknar av en hög smäll och att ett larm börjar tjuta. Kungsgrillen i bottenplanet på ett av husen vid gatan står i lågor.

En 55-årig kvinna som bor precis ovanför grillrestaurangen tittar ut genom fönstret och ser bara rök utanför. Hon skyndar sig ut och ringer SOS Alarm inifrån gården.

– Jag såg att det sprutade eld från dörren till Kungsgrillen och dörren var vidöppen. Jag såg ingen mer person, det var inte någon annan som var ute, berättar hon.

Kvinnan tar en bild på eldinfernot inifrån gården.

De flesta av de boende i huset lyckas ta sig ut ur sina bostäder på egen hand, men en 85-årig kvinna som också hon bor på våningen ovanför den brandhärjade restaurangen får hjälp av brandmän att sätta sig i säkerhet.

Tack vare brandkårens snabba insats lyckas branden begränsas och ingen människa kommer till allvarlig skada. En katt får dock rökskador och måste avlivas på grund av dem.

Marockaner
I början av juni i år grips två marockanska medborgare misstänkta för att ha anlagt branden. Den ene är en 28-årig man som inte tidigare är dömd för brott. Den andra är 23-årige Aissa Lyousri som tidigare dömts för bland annat förra årets granatattack mot Pizzabageriet på Prinsgatan i Göteborg.

Granatattacken genomförde 23-åringen tillsammans med tre andra araber, varav en är en flykting från Syrien. Något motiv till granatattacken lyckades aldrig klarläggas, inte heller någon koppling mellan attentatsmännen och pizzerian och dess ägare.

Två veckor efter gripandet av de båda marockanerna grips en tredje man, grillrestaurangens 47-årige kurdiske ägare. 47-åringen misstänks ha anstiftat branden, eventuellt för att försöka få ut försäkringspengar.

Kammaråklagare Jacob Tunborg yrkar att båda de marockanska männen, som inte är svenska medborgare, ska utvisas från Sverige utan tidsbegränsning. Detta med hänvisning till utlänningslagens formuleringar om att "gärningen är av sådant slag och övriga omständigheter är sådana att det kan antas att han eller hon kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet här i landet" eller att "brottet med hänsyn till den skada, fara eller kränkning som det har inneburit för enskilda eller allmänna intressen är så allvarligt att han eller hon inte bör få stanna kvar."

Domstolen säger nej
Men rådmannen Ann-Christin Andersson samt nämndemännen Karl Gustavsson, Eva Birath (C) och Tommy Snögren (S) i Skaraborgs tingsrätt håller inte med åklagaren.

"Vid en samlad bedömning finner tingsrätten att det, trots den allvarliga och upprepade brottsligheten, inte föreligger synnerliga skäl att utvisa Aissa Lyousri och åklagarens utvisningsyrkande ska därför lämnas utan bifall", skriver de i sin dom.

Anledningen är att Aissa Lyousri bott i Sverige så pass länge, och dessutom har två barn med en kvinna här i Sverige. Han döms dock till fyra och ett halvt års fängelse för mordbrand.

Inte heller den andre marockanen, som kom till Sverige som anhöriginvandrare 2016, ska utvisas, anser domstolen. Anledningen är bland annat att den 28-årige araben, bortsett från mordbranden, skött sig och inte begått några allvarligare brott i Sverige. Dessutom har han fru och barn här i Sverige.

28-åringen döms till fyra års fängelse för mordbrand.

Den 47-årige ägaren av Kungsgrillen är en kurd som kom till Sverige från Irak 2007. Sedan 2013 är han svensk medborgare och kan därför inte utvisas. En oenig tingsrätt dömer honom till fyra års fängelse för anstiftan till mordbrand.

Kammaråklagare Jacob Tunborg säger till Fria Tider att han inte bestämt sig än för om han ska överklaga domen eller inte.

– Jag har inte tagit ställning till om jag ska överklaga domen än, säger han.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.