Donald Trump avstängd från Twitter i utrensningsaktion

Publicerad 9 januari 2021 kl 06.13

Utrikes. USA:s president Donald Trump stängdes natten till lördagen, svensk tid, av från det sociala mediet Twitter. Samtidigt släcktes flera andra konton närstående presidenten.

Gilla artikeln på Facebook

Twitter skriver på sin blogg att avstängningen av Trump är permanent. Anledningen till den är den så kallade stormningen av Kapitolium tidigare i veckan, och att Trump efter det på Twitter uttryckt stöd för de 75 miljoner amerikaner som röstade på honom i presidentvalet.

I synnerhet är det två tweets där Trump skriver följande som Twitter reagerar på:

"De 75 000 000 fantastiska amerikanska patrioter som röstade på mig, AMERIKA FÖRST, och att GÖRA AMERIKA FANTASTISKT IGEN, kommer att ha en STARK RÖST långt in i framtiden. De kommer inte att behandlas respektlöst eller orättvist på något sätt eller vis!!"

samt:

"Till alla dem som frågat, jag kommer inte gå på invigningsceremonin 20 januari" (då Joe Biden svärs in som ny president red. anm).

Formuleringarna i de två inläggen menar Twitter kan tolkas som att Trump "glorifierar våld".

Samtidigt som Trumps officiella Twitterkonto @realDonaldTrump stängdes, låste Twitter även det officiella presidentkontot @POTUS och stängde ned flera andra konton knutna till presidenten. Trumps Twitterkonto har varit hans viktigaste kommunikationskanal under hans tid som president.

Flera personer närstående Trump stängdes under natten även de av från Twitter. Bland dem märks USA:s tidigare nationelle säkerhetsrådgivare Mike Flynn samt advokaten och tidigare federala åklagaren Sidney Powell.

Powell har efter presidentvalet i november förra året starkt ifrågasatt valresultatet och tagit juridisk strid för att få det upphävt. Inte minst menar hon att det förekom valfusk genom röstningssystemet Dominion.

Reaktionerna på att Trump stängs av från Twitter är blandade. Hillary Clinton, som förlorade mot Trump i valet 2016, hyllar hånfullt avstängningen i en tweet där hon påpekar för sina följare att hon uppmanade Trump att stänga sitt konto redan innan valet 2016.

Andra menar att avstängningen är problematisk, och att det är fel av "nätjättarna" att tysta högerpolitiker och andra personer som de ogillar i Västvärlden, samtidigt som flera diktatorer i tredje världen-länder tillåts finnas kvar på Twitter.


Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

"Fertig? Jawohl!" Avspeglar starka banden mellan svenska kvällstidningen och naziregimen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

AFS får tre mandat i kyrkomötet

SD backar stort. Men uppstickaren Alternativ för Sverige får mandat till sist.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.