Kim Fredriksson är svenska mediers senaste antirasistiska stjärnskott.

" />

Kim Fredriksson är svenska mediers senaste antirasistiska stjärnskott.

" />

Kim Fredriksson är svenska mediers senaste antirasistiska stjärnskott.

" />
Åtalet mot antivåldsexperten
Kim Fredriksson deltar som återkommande "expert" i Bonnierkoncernens populära tv-kanal TV4. Bild ur måndagens Nyhetsmorgon.

"Du har 30 sekunder på dig att säga adjö till din dotter" – möt Kim, 32, som är Expressens nya expert på rasism

Publicerad 21 mars 2014 kl 11.32

Granskning.Expressen lanserar den tidigare nazisten Kim Fredriksson som en "familjefar" och expert på rasism, som själv har valt att "hoppa av" den nationalistiska rörelsen. I själva verket är Fredriksson – som hyllas av den feministiska vänstern och påstår sig "lobba för en schysst människosyn" – en dömd kvinnomisshandlare som sparkades ut ur den utomparlamentariska högern efter flera sadistiska övergrepp mot kvinnor. Nu misstänks han för brott mot ännu en kvinna – och är samtidigt medias expert på högerextremism och rasistiskt våld.

Gilla artikeln på Facebook

En sen natt i februari 2003 stapplade en kraftigt berusad Kim Fredriksson in i den lägenhet som han delade med sin dåvarande sambo och deras gemensamma tvååriga dotter.

Han beordrade kvinnan att ta med sig barnet in i ett angränsande rum – men hon vägrade.

– Du har 30 sekunder på dig att säga adjö till din dotter, förklarade Fredriksson då, varefter han tog strypgrepp om flickvännen och tryckte till så hårt att hon fick andnöd.

– Jag ska döda dig och skära upp ditt huvud, tillade den 32-årige Expressen-experten medan han stötte knivspetsen mot hennes arm.

Kim Fredriksson inledde sin kriminella bana redan 1996 som 15-åring, då han för första gången dömdes för misshandel. Han kom senare att engagera sig i nynazistiska grupper och har under åren samlat på sig ett tiotal olika domar för ett mycket stort antal brott, som riktats mot såväl politiska motståndare som personer i hans närhet. Bland brottsrubriceringarna finns grov misshandel, övergrepp i rättssak, våldsamt motstånd, olaga hot och skadegörelse.

I slutet av juli 2012 dömdes Fredriksson för misshandel och olaga hot riktat mot en ny sambo. Även denna gång skedde misshandeln inför ett barn.

Kvinnan berättade i rätten hur Kim Fredriksson slagit henne i ansiktet efter att ha anklagat henne för att ha slarvat bort ett sim-kort. Hon försökte ta dottern och fly från lägenheten, men stoppades av Fredriksson, som skallade henne, drog henne i håret och matade slag och sparkar över henne inne i barnkammaren där flickan låg i sin säng. Fredriksson förklarade också att han skulle döda henne.

– Golar du ned mig får du aldrig mer träffa dina barn, varnade han när polisen kom till platsen.

Vid ett annat tillfälle puttade han ned kvinnan från en trappa, för att sedan dunka hennes huvud mot kakelväggen och golvet inne i badrummet.

Sadlade om till antirasist
Vid tidpunkten för den senare kvinnomisshandeln var Kim Fredriksson engagerad i den nationalistiska organisationen Nordisk Ungdom. I samband med att det kom fram att Fredriksson misshandlat sin flickvän uteslöts han omedelbart från organisationen, som också stöttade kvinnan under rättegången.

Dömd, barskrapad och utfryst ur kamratkretsen tog Kim Fredriksson ett beslut som skulle visa sig vara ett riktigt genidrag: Han bestämde sig för att bli ”vänsteraktivist”.

Kim Fredriksson mottogs med öppna armar av vänstern och Sveriges stora mediehus, som visade sig vara mindre kräsna än nationalisterna när det gällde personfrågan. Under täcknamnet "Pernilla Marcos" fick han bara några månader efter den fällande domen för kvinnomisshandel publicera artiklar i olika vänsterpublikationer. I samband med att han senare avslöjade sin riktiga identitet åkte han runt och höll föreläsningar med Mathias Wåg från Expressens underleverantör Researchgruppen, en vänsterextrem organisation som omedelbart tog emot Fredriksson.

Från avskydd kriminell till hjälte i media
Sedan dess har den antirasistiska karriären varit utstakad. Kim Fredriksson har fått delta i ett mycket stort antal mediesammanhang: Han har vid upprepade tillfällen suttit i morgonsoffan hos TV4 och flera gånger skrivit debattartiklar för såväl SVT som Aftonbladet.

I samband med den senaste tidens så kallade nazistattacker har Fredrikssons medieutrymme utökats ytterligare –– och de senaste veckorna har han framträtt i olika medier nästan dagligen. Förra veckan blev han inbjuden till att delta i SVT:s samhällsprogram ”Debatt”, men tackade enligt egen utsago nej.

Kim Fredriksson utmålas regelmässigt som en person som lagt såväl sin politiska extremism som sin brottslighet bakom sig. Expressen väljer exempelvis att beskriva honom som en "uttalad antirasist och familjefar".

Inte vid ett enda tillfälle när Fredriksson framträtt i media har det framgått att han har misshandlat kvinnor. På Twitter, där Kim Fredriksson har ett välbevakat konto och påstår sig "lobba för en schysst människosyn", får den dömde kvinnomisshandlaren istället ofta varmt beröm för sina insikter av personer som profilerar sig som feministiska aktivister.

Misstänkt för nya brott
Det har heller inte nämnts ett ord i media om att Fredriksson just nu utreds för nya brott begångna mot en kvinna. Han ska så sent som i juli förra året ha trakasserat och hotat ännu en före detta flickvän. Polisen rubricerar brottet som olaga hot och ofredande.

Redan i slutet av augusti inkom ett förordnande av målsägarbiträde till Helsingborgs tingsrätt, men polis och åklagare är förtegna om detaljerna i den pågående utredningen mot Kim Fredriksson, med hänvisning till förundersökningssekretessen.

– Nästa steg är att det ska hållas förhör med den misstänkte. Det är polisen som bestämmer när det ska ske. Eftersom ingen är frihetsberövad så tar det lite längre tid, säger åklagaren Linda Seger till Fria Tider.


Nyheter från förstasidan

Ryssland och Nordkorea sluter försvarspakt

Lovar hjälpa varandra vid angrepp. Putin togs emot med pompa och ståt i Pyongyang.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.