Domaren Anne Meier-Göring (infälld) får hård kritik av allmänheten.

En av nio fick fängelse för gruppvåldtäkt på 15-åring

Publicerad 30 november 2023 kl 09.48

Lag & Rätt. En dom i Tyskland skapar stor ilska. Av nio personer i ett invandrargäng som gruppvåldtagit en 15-årig flicka fick endast en fängelse. Samtidigt anklagar de lokala makthavarna dem som kritiserar domen för att hota demokratin och "rättsstatens principer".

Dela artikeln

Det var i september 2020 som en kraftigt berusad 15-årig flicka blev insläpad i ett buskage och rånad i stadsparken i Hamburg.

Därefter turades ett stort antal invandrare om att våldta henne, medan de filmade. Flickan lämnades sedan kvar i ett apatiskt tillstånd – som en "docka", enligt vittnen.

Av de personer som kunnat identifieras har nio män mellan 19 och 23 nu fått sin dom.

Trots DNA-bevis knöt alla alla nio till våldtäkten döms bara en av männen – en 19-årig invandrare från Iran – till fängelse. Närmare bestämt två år och nio månaders ungdomsfängelse.

De övriga åtta männen kom undan med villkorlig dom.

"Unga män med höga testosteronhalter"
Ingen av våldtäktsmännen visade tecken på ånger under rättegången, enligt tidningen Bild som satt med under förhandlingarna. En gärningsman var nära att somna.

Invandrarnas advokater bad att man skulle se milt på brottet eftersom det rörde sig om unga män med höga testosteronhalter.

Domen har väckt avsky bland allmänheten i Tyskland och ilska har riktats mot rättens ordförande Anne Meier-Göring.

Detta får Hamburgs domarförbund och miljöpartistiska justitiesenator Anna Gallina att se rött, rapporterar Junge Freiheit.

Ordföranden för domarförbundet, Heike Hummelmeier uppger att inte är acceptabelt att det nu sprids "mer eller mindre förtäckta uppmaningar till våld mot domaren och önskningar om att hon själv ska bli ett offer för våldtäkt". De som kritiserar domen förkastar "demokratiska strukturer och rättsstatsprincipen och vill att gatans lag ska gälla", hävdar han.

Anna Gallina kallar situationen "outhärdlig". En dom kan kritiseras, men "den som förolämpar och hotar domare går över en röd linje och begår brott", säger hon.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.