Ensamkommande får mer pengar än polisen, åklagarmyndigheten och domstolarna tillsammans

Publicerad 31 oktober 2015 kl 06.27

Inrikes. Kostnaden för ensamkommande flyktingbarn kommer att öka med 15 miljarder kronor nästa år, enligt SVT Nyheter. Det innebär en kostnad på 27,6 miljarder redan 2016 vilket är lika mycket som polisen, domstolsväsendet och åklagarmyndigheten tillsammans.

Dela artikeln

År 2017 väntas regeringen ge 34 miljarder skattekronor till flyktingbarnen, vilket är mer än halva Försvarsmaktens budget som ligger på 56 miljarder i år.

I sommarens prognos från Migrationsverket antogs att ensamkommande barn skulle kosta skattebetalarna 12,6 miljarder under nästa år. Den prognosen har nu reviderats och i den senaste uppskattningen tror verket istället att kostnaden kommer att landa på 27,6 miljarder.

Bakgrunden till kostnaderna för de ensamkommande är dels vinsterna i välfärdsbolagen, som kan uppgå till mellan 30 och 50 procent. En annan orsak är att de så kallade HVB-hemmen måste uppfylla en mycket hög komfortnivå med bland annat dygnetrunt­anställd personal som är redo att ge ständig service till invandrarna. Regeringen överväger nu en ny boendeform som ska bli billigare, hoppas man, men det är osäkert om det målet kan uppnås enligt SVT.

Jon Rydholm är avdelningschef på socialtjänsten i Nässjö kommun. Han säger till Sveriges Radio att placeringar av ensamkommande flyktingbarn nu kostar skattebetalarna upp till 6.000 kronor per dygn i hans kommun, och att han oroar sig för att siffran ska stiga ytterligare.

I flera andra länder används medicinsk åldersbestämning för att begränsa kostnadrna för ensamkommande flyktingbarn, genom att förhindra att vuxna människor söker asyl i egenskap av omyndiga. När de danska myndigheterna under förra året ålderstestade så kallade ensamkommande flyktingbarn visade det sig att tre fjärdedelar av dem i själva verket var fullvuxna.

Totalt fick 282 flyktingbarn genomgå testerna, som går ut på att personens tänder, ben och könsorgan kontrolleras. Av dem visade sig 203 vara över 18 år och därmed ljuga om sin ålder, skrev danska Metroexpress i somras.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.