EU antog regelverk för AI

Publicerad 9 december 2023 kl 11.55

Utrikes. På fredagskvällen enades företrädare för EU-parlamentet och medlemsländernas regeringar om grunderna för ett nytt lagstiftningspaket som ska reglera användningen av artificiell intelligens i Europeiska unionen.

Dela artikeln

Förhandlare från EU-parlamentet och de 27 medlemsländerna nådde en överenskommelse efter 36 timmars förhandling. Detta lagpaket blir det första övergripande regelverket för AI i världen.

De viktigaste punkterna i överenskommelsen inkluderar reglering av ansiktsigenkänning och användningen av AI inom rättsväsendet.

Ansiktsigenkänning i realtid kommer – med vissa undantag – att förbjudas.

EU-kommissionären Thierry Breton beskrev avtalet som historiskt och betonade att EU blir den första kontinenten med tydliga regler för AI-användning.

En central fråga var regleringen av breda AI-tjänster som Chat GPT, som har många användningsområden. Det nya förslaget inkluderar transparenskrav för sådana tjänster och strängare reglering för kraftfulla AI-modeller.

En annan kontroversiell punkt var biometrisk övervakning, särskilt ansiktsigenkänning i offentliga miljöer. Överenskommelsen förbjuder realtidsigenkänning, med några undantag.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen välkomnade överenskommelsen som ett unikt rättsligt avtal inom AI-området. EU-parlamentet måste nu godkänna paketet, men det förväntas vara en formalitet eftersom parterna är överens.

Lagpaketet förväntas inte vara fullt implementerat förrän tidigast 2025 och kommer att innebära böter på upp till 35 miljoner euro eller sju procent av global omsättning för företag som bryter mot reglerna.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.