Alice Weidel och hennes invandringskritiska Alternativ för Tyskland kniper 15 mandat i EU-parlamentet efter söndagens val.

EU-parlamentet fylls med invandringskritiker

Publicerad 10 juni 2024 kl 12.03

Politik. Sverigedemokraternas fiasko i EU-valet är en parentes i ett europeiskt perspektiv, där den stora nyheten är att invandringskritiska partier nu för första gången blir en maktfaktor att räkna med i EU-parlamentet.

Dela artikeln

I Tyskland får partiet Alternativ för Tyskland, som är ett genuint invandringskritiskt parti som bland annat vill satsa på icke-frivillig återvandring, 15 mandat i parlamentet efter ett valresultat på sensationella 15,9 procent.

I Österrike fick FPÖ 25,7 procent stöd vilket ger partiet 6 mandat i parlamentet.

I Frankrike får Marine Le Pens parti Nationell samling 30 mandat efter ett valresultat på 31,4 procent.

Några länder går mot strömmen. I Sverige tappar SD inga mandat men däremot sjunker väljarstödet med 2 procent. I Ungern gick det riktigt dåligt för regeringspartiet Fidesz och dess regeringsallians, som för första gången sedan 2004 fick ett väljarstöd under 50 procent. Det invandringskritiska Fidesz behåller dock 11 mandat i Europaparlamentet.


Nyheter från förstasidan

Här är romernas springnota på 82.000 kronor

Julbordet i Malmö var bara toppen av ett isberg. Visade sig ha begått en massa liknande bedrägerier – för miljonbelopp.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.