En ljusskygg amerikansk NGO knuten till George Soros pumpade in 50 miljoner kronor i de ungerska oppositionspartiernas valkampanj.

EU vill tvinga Ungern tillåta utländsk finansiering av vänsterpartier

Publicerad 7 februari 2024 kl 16.00

EU. EU inleder återigen rättsliga åtgärder mot Ungern – denna gång på grund av en ny lag som förbjuder ungerska politiska partier att ta emot utländsk finansiering. Lagen strider nämligen "mot unionens demokratiska värden", enligt EU-kommissionen.

Dela artikeln

Efter valet i Ungern 2022 kom det fram att oppositionen mot Viktor Orbán hade tagit emot motsvarande över 100 miljoner kronor från internationella så kallade NGO:er under valkampanjen.

En ljusskygg organisation i USA kallad "Action for Democracy" försåg den ungerska vänsteroppositionen med över 50 miljoner kronor. Denna NGO har kopplingar till vänsteroligarken George Soros, personer i Hillary Clintons närhet samt till globalistiska organisationer som Council on foreign relations.

Trots att Ungerns liberaler, socialister och fascister gick samman i en gemensam och alltså välfinansierad oppositionsallians lyckades Orbán och hans regeringsparti Fidesz vinna en jordskredsseger.

Avslöjandet om den utländska finansieringen ledde till att en ny lag infördes Ungern i december för att stoppa utländska intressen från att finansiera inhemska partier. Lagen klubbades igenom med tre fjärdedelars majoritet i parlamentet.

Men nu har EU-kommissionen har inlett ett överträdelseförfarande mot Ungern på grund av den nya lagen.

Kommissionen skriver i ett pressmeddelande på onsdagen att man anser att den ungerska lagstiftningen "strider mot flera bestämmelser i EU:s primär- och sekundärrätt". Bland annat "unionens demokratiska värden, principen om demokrati och EU-medborgarnas valrättigheter, flera grundläggande rättigheter som fastställs i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna, såsom rätten till respekt för privatlivet och familjelivet, rätten till skydd av personuppgifter, yttrande- och informationsfriheten, föreningsfriheten, EU-medborgarnas valrättigheter, rätten till ett effektivt rättsmedel och till en opartisk domstol, rätten att inte vittna mot sig själv och advokatsekretessen, de unionsrättsliga kraven på uppgiftsskydd och flera bestämmelser som är tillämpliga på den inre marknaden".


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.