Gyllene Gryning lockar allt fler greker. Nu vill Europarådet förbjuda partiet.
Gyllene Gryning

Europarådet: Förbjud Gyllene gryning!

Publicerad 17 april 2013 kl 21.10

EU.Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Nils Muiznieks, vill att Grekland förbjuder landets tredje största parti, Gyllene gryning. I ett uttalande för Associated Press igår sa Muiznieks att ett förbud mot partiet skulle vara "helt inom ramen för internationell lagstiftning kring mänskliga rättigheter".

Gilla artikeln på Facebook

Muiznieks hävdar att Grekland är skyldiga enligt internationella konventioner att "isolera Gyllene gryning", samtidigt som han erkänner att ett förbud inte löser problemet med "rasism" i Grekland. Grekland är ett land som på kort tid tagit emot ett stort antal invandrare från Mellanöstern och som därmed upplevt ökad brottslighet och växande motsättningar mellan greker och icke-greker de senaste åren.

Gyllene gryning har haft stora framgångar i opinionen den senaste tiden, omkring 12 procent av grekerna stöder i dagsläget partiet. Framgångarna har oroat journalister, politiker och beslutsfattare i Västeuropa och krav om att partiets framgångar måste stoppas har höjts från flera håll.

Själva beskriver sig Gyllene gryning som nationalister och hyllar Ioannis Metaxas som var grekisk premiärminister och general fram till sin död 1941. Metaxas inspirerades av den italienska fascismen, även om han valde att ställa Grekland på de allierades sida under andra världskriget.

Partiet har samtidigt anklagats för att vara nynazistiskt och våldsamt, flera av partiets ledare har bland annat uttryckt beundran för Adolf Hitlers arbetsmarknadspolitik. Partiföreträdare förnekar dock bestämt att man är ett nazistiskt parti och framhåller att man är nationalister.

Muiznieks utspel och den rapport Europarådet tagit fram där man kräver att partiet förbjuds avfärdas av partiföreträdare som anser att Europarådet är en "sionistisk institution". Partiet anser dessutom att Europakommissionen blundar för helheten och inte ser de brott mot greker som många invandrare gjort sig skyldiga till.

"Den skamlösa kommissionären såg eller hörde ingenting om de mord, våldtäkter och rån som vårt folk utsatts för av barbariska horder från Asien och Afrika", sa en officiell partirepresentant i en kommentar till rapporten.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.