EU:s invandringspakt
EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson (S) och Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) spelade en aktiv roll i att förhandla fram den kontroversiella överenskommelsen.

"Europas självmord": EU:s invandringspakt antagen

Publicerad 16 februari 2024 kl 12.14

EU. EU:s nya invandringspakt beskrivs av Marine Le Pen som "Europas självmord". Nu har den antagits av Europaparlamentet – med den svenska regeringens och Sverigedemokraternas goda minne.

Dela artikeln

Den ökända invandringspakten förhandlades fram med stor hjälp av den svenska regeringen, och stöddes även av Sverigedemokraterna.

Pakten innebär att asylsökare ska tvångsfördelas mellan EU:s medlemsländer – och de stater som vägrar ta emot sin andel straffas med böter på cirka 300.000 kronor per invandrare.

På onsdagen klubbades lagstiftningen till slut igenom av LIBE-utskottet i Europaparlamentet.

Den franska presidentkandidaten Marine Le Pen har kallat pakten för "en organiserad plan för att översvämma Europa" och en "verklig pakt med djävulen som kommer att leda till Europas självmord".

Le Pen har förutspått att invandringspakten kommer att leda till att 75 miljoner invandrare från tredje världen kommer till EU.

Róbert Gönczi, analytiker vid ungerska Migration Research Institute, säger enligt Remix News att kvotsystemet är problematiskt eftersom det inom Schengenområdet är svårt att kontrollera vem som reser vart.

Tidigare kvotinvandrare stack till Sverige
Han tar som exempel en fallstudie av kvotinvandrare som tidigare skickats till de tre baltiska staterna. Av dessa försvann 90 procent från de tre länderna inom ett år och senare dök upp i Sverige, Tyskland och andra västeuropeiska stater.

– Omfördelningssystemet kan skapa flöden inom EU från de länder där dessa migranter har flyttats till de länder dit de faktiskt vill åka, säger han.

Hur pakten ska skydda unionens gränser är också oklart.

– Den största effekten av pakten påstods vara att förändra skyddet av de yttre gränserna, men detaljerna i detta är fortfarande oklara, säger Róbert Gönczi.


Nyheter från förstasidan

Får 8,5 miljoner i fallskärm för "Ausländer raus"

David Lång blir högbidragstagare. Skattebetalarna ska betala politikern 75.000 kronor i månaden i 14 år.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.