"Det är en lättnad att veta att det inte är din titel som spelar roll, utan vem som faktiskt har rätt", säger Evelina Hahne om domen.

Evelina, 28, kallades "nazistisk hemmafru" – får 10.000 kronor

Publicerad 29 november 2023 kl 11.21

Inrikes. En vänsterextrem kvinna som kallade sociala medieprofilen och småbarnsmamman Evelina Hahne för "nazistisk hemmafru" har dömts att betala 10.000 kronor i skadestånd.
– Malmö tingsrätt har nu fastslagit att det är brottsligt att kalla någon med högersympatier för nazist, säger Evelina Hahne till Fria Tider.

Dela artikeln

© Engström & Hellman Advokatbyrå

Vänsteradvokaten Peter Hellman.

Den nu dömda Malmökvinnan skrev kommentarerna om Evelina Hahne, som är kopplad till partiet Alternativ för Sverige, på Twitter i januari.

Hon kallade Hahne för "nazistisk hemmafru" och kommenderade hennes utseende på ett nedsättande vis.

Vänsterextremisten skrev också att småbarnsmamman var en "kackerlacka" och att "nazister förtjänar att dö". Inlägget fick över 20.000 visningar.

Kvinnan stämdes av Förtalsombudsmannen (FO), som bildades av högerjournalisten Christian Peterson.

Hon dömdes först i våras genom en så kallad tredskodom eftersom hon höll sig undan.

Men då ingrep vänsteradvokaten Peter Hellman, som erbjudit sig att utan ersättning hjälpa personer som stämts av FO.

Hellman misslyckades dock med att försvara den aktuella vänsterextremisten, som på tisdagen av Malmö tingsrätt dömdes att betala 10.000 kronor i skadestånd till Evelina Hahne.

– Under rättegången företräddes motparten av advokat Peter Hellman, medan jag företrädde mig själv. Trots det vann jag målet och motparten dömdes till skadestånd för förtal. Det är en lättnad att veta att det inte är din titel som spelar roll, utan vem som faktiskt har rätt, och att rättssystemet fungerar även för oss som inte har vänsteråsikter. Utfallet i det här målet visade just det, säger Evelina Hahne till Fria Tider.

Peter Hellman skriver på X att han och hans klient nu ska "analysera domen och sedan besluta oss för om den ska överklagas eller inte".

Kvinnan ska också betala Evelina Hahnes rättegångskostnader på 900 kronor.

Fria Tider har tidigare skrivit om hur Evelina Hahne inte tilläts gå med i hemvärnet eftersom hon kritiserat invandringen:


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Hushållen fortsätter hålla i plånboken

Konjunkturinstitutets nya prognos.. Lågkonjunkturen håller i sig även nästa år.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.