Dan Korn t.v., Mattias Karlsson t.h.

Ex-rabbin vill "styra" SD – vill göra partiet "måttligt" och "inkluderande"

Publicerad 28 februari 2020 kl 00.38

Inrikes. Den tidigare rabbinen Dan Korn vill styra Sverigedemokraternas ideologi genom sin medverkan i Mattias Karlssons liberala tankesmedja Oikos, säger han till Expressen. SD:s nationalism ska vara "måttlig och inkluderande" och även användas för att stoppa mer radikala partier från att växa.

Dela artikeln

Det var i början av februari som Mattias Karlsson, tidigare gruppledare för Sverigedemokraterna och känd för sina massutrensningar av interna kritiker och sin kamp mot "ideologiska avvikelser", lanserade sin tankesmedja "Oikos".

I styrelsen för tankesmedjan sitter förutom den kontroversielle SD-politikern själv personer som pakistaniern Naweed Khan, den tidigare rabbinen Dan Korn och kommunisten Malcom Kyeyune.

I en ny intervju med Expressens Torbjörn Nilsson förklarar Dan Korn att Sverigedemokraterna håller på att bli en maktfaktor, det största partiet i Sverige, och att det därför har blivit dags för personer som honom att kliva in och styra partiets riktning.

Den 24 februari skrev Korn i Sydsvenskan att:

"Det var Per Albin Hanssons medvetna anspelning på nationella känslor med folkhemmet som förhindrade att nazister fick plats i riksdagen på 30-talet och SD:s måttliga och inkluderande nationalism är i dag den bästa garanten för att verkliga nazister inte skall få inflytande."

På samma sätt vill han, genom sin medverkan i Mattias Karlssons tankesmedja, försöka kontrollera SD och se till att partiet inte övergår till en mer radikal nationalism. Genom att påverka Sverigedemokraterna vill han också "sätta krokben" för nazister. Han tycker rentav att SD:s så kallade högerflank är den viktigaste att försvara inom svensk politik idag.

Korn avslöjar också att det var SD-ledaren Jimmie Åkesson som förde honom samman med Mattias Karlsson.

Torbjörn Nilssons slutsats om vad den förre rabbinen gör i tankesmedjan, är att Korn ser sig som "en riddare som rider ut". Dan Korn vill rädda partiet från ideologiska "villfarelser" och "uppfostra Mattias Karlsson", skriver Nilsson och påpekar att ex-rabbinen har som mål att SD:s nationalism ska vara "måttlig och inkluderande".

– Att påverka Sverigedemokraterna är det mest effektiva sättet att påverka i dag, att styra den kraft som redan finns, säger Dan Korn till Expressen.

Han berättar också om sina egna åsikter och hävdar bland annat att Sverigedemokraterna har fel som är uppskrämda av islam. Enligt honom är det fullständigt osannolikt att någon annan religion än kristendomen kommer kunna forma Sverige. Vidare hävdar han att islam kan "lösa" problemet med hederskultur, då detta fenomen enligt honom har med klaner och inte med religionen i sig att göra. Dan Korn säger att han försöker prata Mattias Karlsson till rätta, bland annat om svensk kultur, en fråga som den tidigare rabbinen anser att SD-toppen delvis har missuppfattat.


Nyheter från förstasidan

Ryssland och Nordkorea sluter försvarspakt

Lovar hjälpa varandra vid angrepp. Putin togs emot med pompa och ståt i Pyongyang.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.