Liberalen Rebecca Weidmo Uvell – själv finansierad av paret Bergström – går till hård motattack mot vänsterextrema Expos granskning.

Expo i krig med bidragsmiljardärer

Publicerad 12 september 2023 kl 11.42

Media. Vänsterextrema Expo anklagar Hans och Barbara Bergström bakom Engelska skolan för att finansiera medier som sprider "högerextrema konspirationsteorier" och "ren nazistisk propaganda". Publiceringen leder till hätsk liberal kritik.

Dela artikeln

Hans och Barbara Bergström är kända för att ha gjort friskolekoncernen Internationella Engelska Skolan till ett miljardimperium med hjälp av statliga bidrag.

Enligt vänsterextrema Expo – som också finansieras med bidrag – har parets stiftelse, The Hans and Barbara Bergstrom Foundation, gett stora donationer till den idag avsomnade tidskriften DSM.

DSM var framför allt känd för sin årliga lista över Sveriges viktigaste opinionsbildare. Under sin sista tid utgavs den av den nyligen avlidne publicisten Jan Gillberg, och enligt Expo spred tidskriften då "förintelseförnekelse och ren nazistisk propaganda". Hans Bergström har själv skrivit artiklar för DSM.

Enligt Expo har paret Bergström också finansierat publikationer som Det Goda Samhället och Kvartal.

Inför publiceringen av Expos reportage har den liberala opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell – som även hon finansieras av paret – riktat hård kritik mot den vänsterextrema stiftelsen. På sin blogg skrev hon i början av september om att "Expo planerar att hänga ut Bergströms som smygnazister". Hon skriver om journalisten bakom Expos granskning, Erik Glaad, och beskriver hans "bakgrund inom den organiserade vänsterextrema rörelsen". Hon publicerar också de frågor som Glaad skickat till Hans Bergström via mejl.

Expos chefredaktör Anna Fröjd skriver om Rebecca Weidmo Uvells inlägg i en artikel – som först gick ut som nyhetsbrev – på den vänsterextrema stiftelsens hemsida idag:

"Hans Bergström uppskattar inte vår granskning. Men med sina stora tillgångar och sin roll i det svenska skolsystemet är han en makthavare som kan utkrävas ansvar. Därför är det högst anmärkningsvärt att han efter att vi tagit kontakt använder en annan av de medier som han själv är med och finansierar för att smutskasta Expos reporter och förekomma vår granskning. Om Bergströms syfte är att skrämma till tystnad eller att undergräva vår trovärdighet låter jag vara osagt."

Anna Fröjd anklagar Rebecca Weidmo Uvell för att försöka "misskreditera" Erik Glaad och hänga ut honom.

"Hon publicerar uppgifter, både sanna och osanna, om reporterns privatliv, tidigare sysselsättning och till och med en påstådd bostadsort för journalisten som på grund av sitt arbete lever med skyddade personuppgifter."

Anna Fröjd meddelar också att det nya numret av Expo med granskningen av Bergströms finansiering släpps redan nu i digital form, tidigare än planerat, på grund av det inträffade.

Rebecca Weidmo Uvell skriver i ett nytt blogginlägg att Expo genom Anna Fröjds agerande "hämnas" på henne.

"I själva verket är detta bara en hämnd från barnsliga journalister på Expo som inte klarar av att jag är lite vassare och lite snabbare. Och som inte vill vara med i spelet om nyheterna om de inte vinner. Jag vann. De förlorade. End of story", skriver hon.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.