Segulahs huvudägare Gabriel Urwitz, närmast kamerian, vid möte i stiftelsen Pandeia

Expofinansiärer krävs på mångmiljonbelopp

Publicerad 24 december 2012 kl 13.26

Ekonomi.Finansbolaget Segulah, en av vänsterextrema Expos ledande finansiärer, krävs nu på 210 miljoner kronor i undanhållen skatt och skattetillägg. Bolaget har åtskilliga gånger orsakat staten och andra intressenter enorma förluster men huvudägaren, Gabriel Urwitz, anser att särskilt företag som stöder Expo är seriösa.

Gilla artikeln på Facebook

Gabriel Urwitz, Robert Weils och Mikael Kamras finansbolag Segulah tvingas nu inbetala kvarskatt, arbetsgivaravgifter och straffavgifter på sammanlagt 210 miljoner kronor, skriver SvD på nätet. Bakgrunden är att trion har gjort prestationsbaserade uttag ur företaget, som borde ha bokförts som lön.

- De här personerna har fått en prestationsbaserad ersättning som vi anser är lön. Därför ska de betala skatt som inkomst av tjänst, säger Göran Haglund, skatterevisor på Skatteverket i Stockholm, till SvD.

Segulah har sedan grundandet på 1980-talet har varit en betydande finansiär av vänsterextrem verksamhet i Sverige. Förutom Stiftelsen Expo har Segulahs pengar gått till den kontroversiella judiska organisationen Pandeia i Stockholm. Pandeia ingår i den s.k. Pan Europa-rörelsen, som grundades efter första världskriget av den österrikiske greven Richard Coudenhove-Kalergi. Pan Europa-rörelsen delar ut stipendier och priser till politiker som verkställer deras migrationspolitiska mål, som går ut på att västvärlden ska tillämpa öppna gränser mot tredje världen. Senast den 16 november tilldelades Europarådets president Herman Van Rompuy ett okänt beloppp som skattefritt överfördes till EU-presidenten personligen.

Engagerad finansgrupp
Segulahs politiska engagemang stöder sig på framgångsrik verksamhet som finansiär av svenska storföretag. Den hittills störta affären var när man genom närstående bolaget Proventus 1986 övertog ägarskapet i Götabanken, grundad 1848. Efter att ha köpt upp Wermlandsbanken och Skaraborgsbanken bedrev man, med Gabriel Urwitz som både VD och styrelseordförande, en extremt aggressiv utlåningspolitik som ledde till mycket höga resultat och vinster - tills dess att lånen började förfalla. Men innan dess, 1990, hade trion bakom Proventus sålt den anrika banken till Svenska Personalpensionskassan (SPP) för fyra miljarder kronor.

SPP förlorade hela sin investering då Gotabanken gick i konkurs kort efter försäljningen. "Gota-äventyret" räknas som en av utlösarna av den stora finanskrisen 1990. Svenska staten tog över de flesta av bankens fordringsägares förluster. På samma sätt har det gått vid flera andra större företagsaffärer med Segulah- och Proventus-gruppen.

I samband med krisen på 1990-talet ansåg Gabriel Urwitz emellertid inte att han hade gjort något fel. Kritiken mot sig själv kallade han istället för antisemitism.

"Jag är jude. Pengar, judar, svåra tider tycks bädda för speciella känslor", förklarade han i ett inlägg på DN Debatt den 21 februari 1994.

Regeringen höll dock inte med Urwitz om den tolkningen.

- Anspelar han på sin judiska bakgrund är han snett ute. Då är det synd om honom, sade den dåvarande skatteministern Bo Lundgren (M).

År 2006 köpte Proventus in sig i TV4. För att undgå eventuella politiska ingripanden mot ett uppköp som ytterligare skulle stärka maktkoncentrationen i svensk massmedia gjorde bolaget en komplicerad serie av affärer, vilka slutade med att Bonnierkoncernen till sist blev huvudägare efter att ha köpt TV4 av Proventus 2007.

I en intervju har Gabriel Urwitz förklarat att "alla seriösa företag måste stödja arbetet mot rasism och intolerans och därför är det naturligt för Segulah att vara med och stödja Expos verksamhet".

När SvD når den tidigare bankiren för att fråga om Skatteverkets upptaxering är han emellertid inte lika sugen på att prata.

– Jag har i princip inga kommentarer, men kommer att överklaga, säger Gabriel Urwitz.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hyllades i media som "charmig, vänlig ung man". Domaren trodde han läst fel: "Hur kan något sådant inträffa?"0 Plus

Mer från Ekonomi

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 

Bankomat bygger egna kontantdepåer

Startar eget distributionsnät när andra lägger ned.. "Bankomat kommer fortsätta att se till att människor kan ta ut och sätta in kontanter".0 

Vetenskap

Färre unga vuxna får antidepressiva. Avbrott i kraftiga ökningen.0 

Tecken på atmosfär runt jordlik planet. Upptäckten med James Webb-teleskopet.0 

Kultur

Han är årets naturfotograf. Krister Berg får priset.0 

Staten bytte deras kön – sen blev de vuxna och ångrade sig. Skakande reportage om ”transvården”.0