Men de manipulerade bilderna innehåller en rad tveksamheter.

" />

Men de manipulerade bilderna innehåller en rad tveksamheter.

" />

Men de manipulerade bilderna innehåller en rad tveksamheter.

" />
Bild: Pastor Jean

Expressen visade misstänkta bluffbilder på utvisad pastor

Publicerad 2 mars 2012 kl 01.14

Inrikes.En kongoles som utvisades från Sverige i veckan påstår sig ha torterats av regimen när han kom till Kongo. Men de bilder som Expressen påstår visa mannens skador innehåller minst sagt tvivelaktiga inslag och är dessutom manipulerade.

Gilla artikeln på Facebook

Expressen publicerade helt okritiskt bilder som påstås visa en skadad Jean Kabuidibuidi, även kallad pastor Jean, som utvisades från Sverige till Kongo natten till fredag. Men bilderna innehåller många tveksamheter och är bevisligen manipulerade.

Bilderna påstås vara tagna på sjukhuset och visa att den kongolesiske pastorn blivit torterad och misshandlad av regimen så fort han steg av planet. Enligt Expressens journalist Erik Högström skickade Pastor Jean sms till tidningen där han berättade att han torterats.

–?Jag har torterats och misshandlats. De tog alla mina pengar och alla mina kläder. Jag är skadad och har ont i hela kroppen. Nu är jag på sjukhus, skriver pastorn enligt Expressen.

Bloggen Sweden Confidential har analyserat bildfilernas så kallade metadata och upptäckt att bilderna är manipulerade. "Sjukhuset" och pastorns påstådda skador existerar förmodligen inte ens, enligt bloggen.


Tejp över röd gegga och pilla lite i örat? (Bild: Pastor Jean)

"Kan ni se något enstaka blåmärke, märke efter piskrapp, blåtiror, skärmärken? Nej, det kan ingen göra. Bilden är så dåligt fejkad. De enda ställena där han eventuellt skulle kunna ha – fast det har han inte – skador är täckta med lätta förband förstärkta med lite “ketchup”, som inte ens ser äkta ut, för tycka-synd-om-effektens skull", skriver Sweden Confidential.

"Varför har han omhändertagits i ett extremt litet badrum, på ett badkar? Och 'läkaren' står tryckt mot badrumsväggen. Tvålflaskan på badkarskanten ser väldigt sjukhusig ut. Den svårt torterade stödjer sig dessutom på sin sargade arm. En grön rock och ett munskydd kan man fixa lätt. Är det inne på Expressens personaltoalett?" fortsätter bloggen ironiskt.

Bilderna här även publicerats av bland annat Nyheter24 och TV4.


Nyheter från förstasidan

Sverige göder sina oligarker näst mest i världen

Nya siffror från Financial Times. "Den mest övergödda finns – hör och häpna – i Sverige".0 

Ekonominyheter

Företagare ska kunna dömas för bidragsbrott

Utskottsinitiativ mot bidragsfusk.. Nu ska bidragsbrottslagen även omfatta statliga stöd till företag.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.