Polisens bilder på de beslagtagna knivarna och den dömde.

Försökte våldta under knivhot: "Men se hur de är klädda" – slipper åter utvisning

Publicerad 3 oktober 2017 kl 19.35

Inrikes. En sedan tidigare dömd man från Syrien har nu våldtäktsförsök samt för brott mot knivlagen, ofredande, grovt olaga hot, övergrepp i rättssak, skadegörelse, hot mot tjänsteman. Även denna gång slipper han utvisning.

Gilla artikeln på Facebook

Den 22-åriga araben Ashraf har mellan den 25 mars till 6 juni 2017 i Lönsboda gjort sig skyldig till sju olika brott, enligt domen i Hässleholms tingsrätt.

Natten till den 2 juni 2017 vid midnatt knackade någon på dörren hos en kvinna i 20-årsåldern. När hon öppnade lägenhetsdörren stod 22-åringen där och frågade henne om hon bor där.

– Ja, mitt namn står på dörren, svarade kvinnan. Hon försökte sedan stänga dörren, men han höll i ytterhandtaget. När hon till slut lyckades stänga dörren öppnade han hennes brevinkast och skrek svordomar till henne.

När kvinnan, vid ett annat tillfälle, var på väg med sin syster och en väninna till hennes lägenhet kom Ashraf efter kvinnorna i trappuppgången och tog tag i handtaget medan han började slita i kvinnans tröja för att han ville se hennes tatuering. Det blev fysisk bråk mellan kvinnorna och gärningsmannen med knuffar.

– Jag våldtar barn och pojkar, förklarade Ashraf då för kvinnorna.

De blev rädda och kvinnan valde att springa ner till vaktmästaren för att få hjälp. Vaktmästaren anlände och vad honom lämna lägenheten, vilket fick Ashraf att svara:

– Men se hur de är klädda!

Senare under dagen promenerade kvinnan och hennes syster till en affär medan väninnan stannade kvar i hennes lägenhet. Kvinnan och hennes syster såg då Ashraf sitta i en grön bil och sa i mobilen "dom är här" när han steg ur. Kvinnan reagerade snabbt och ringde väninnan för att förvarna om att Ashraf fanns utanför och att hon inte skulle öppna dörren ifall någon ringde på.

Efter att det gått en halvtimme ringde det på dörren och väninnan tittade ut, men såg ingen av kvinnorna som hon trodde hade kommit. Efter att hon öppnat dörren riktade Ashraf en kniv mot henne. Han påstod att han hade även en pistol och hon började skrika.

Då sade araben: "Tyst med dig, jag kommer att döda dig!" Han höll kniven mot hennes hals och rörde den mot hennes ansikte, på bröstet och halsen. Vid det ögonblicket trodde kvinnan att hennes liv skulle ta slut.

Han drog sedan ner kvinnan till ett rum i lägenheten och bad henne att gå in dit. Hon fick och i handen och armen när han höll tag i henne samt hennes mun. Hon frågade vad han ville och fick till svar att "han ville ha henne". Hon uppfattade att han ville ha sex med henne, enligt domen. Han var även arg över att han hade blivit polisanmäld för de tidigare händelserna.

Kvinnan hörde sedan ljud vid ytterdörren från hennes syster och väninna som just kom tillbaka. Hon skrek då ”tjejer gå härifrån – han är inne”. Då satte han handen för hennes mun och la kniven på hennes ansikte och hals. Han hotade att skjuta henne med den pistol han påstod hade med sig. Systern och väninnan förstod att något inte stod rätt till när båda hörde hennes skrik.

Inne i lägenheten frågade hon honom om han inte ville ha de två andra kvinnorna också genom att erbjuda sig att öppna dörren för dem och komma in. Efter att han tagit sig längre in i lägenheten öppnade hon dörren och stängde den samt höll för ytterdörren medan de andra påkallade boendes uppmärksamhet genom att föra oväsen vid dörrarna i trapphuset.

Vaktmästaren från den tidigare händelsen kom upp till trapphuset samtidigt som Ashraf lyckades ta sig ut från lägenheten. Ashraf höll tag med en kniv i sin hand mot kvinnan som tidigare hållits som gisslan. Sedan fick vaktmästaren kniven riktad mot sig som även sveptes mot honom samtidigt som Ashraf sade: ”ur vägen, annars skär jag halsen av dig”. Vaktmästaren fick tag i kniven och tog den från Ashraf och bar ut honom från lägenheten tillsammans med en annan man.

Vaktmästaren har berättat att han har tagit knivar ifrån Ashraf vid två till tre tillfällen tidigare.

Efter att Ashraf tagits ut från byggnaden hotade han att han skulle döda dem när han kommit ut. "Uttalandet gjordes för att hindra dem att anmäla honom till polisen. Gärningen är att bedöma som övergrepp i rättssak", står det i domen. I Kristianstad på polishuset hotade han en arrestvakt för att han inte fick röka och formade sin hand som en pistol.

Den 19 april 2017 slog Ashraf sönder en fönsterruta till en fastighet. Brottet bedöms som skadegörelse. Den 25 mars och 20 maj 2017 har han vid två tillfällen burit kniv på allmän plats, enligt domen.

Tolkar som fanns på plats under rättegången hade synpunkter på att ett av de inspelade förhören var bristfälligt, skrev Kristianstadsbladet.

Han har inte begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning, skrev den centerpartistiska morgontidningen Norra Skåne då domen kom.

Allmänna handlingar visar att Ashraf är medborgare i Syrien och är i behov av tolk på arabiska. Han dömdes i april 2017 för olovlig körning och brott mot vägtrafikregisterlagen. Straffet blev då 2.000 kronor i dagsböter. Han påstod i polisförhör att han trodde sig få köra med sitt syriska körkort. Utdrag visade att han saknade svenskt körkort och blev i november 2015 folkbokförd i Sverige, vilket betyder att hans ettåriga tid att få köra med sitt utländska körkort hade gått ut. Bilen var inte påställd då han stoppades av polisen.

I början av september kom domen från Hässleholms tingsrätt. Ashraf döms för två fall av brott mot knivlagen, tre fall av ofredanden, grovt olaga hot, övergrepp i rättssak, skadegörelse, hot mot tjänsteman och försök till våldtäkt.

Vid två tillfällen, 20 maj och 25 mars i år, har han burit knivar på allmänna platser "trots att det inte var befogat", skriver tingsrätten.

Straffet blev ett år och fyra månaders fängelse. Han ska även betala skadestånd på 35.000 kronor till kvinnan han försökt våldta, 140 kronor för skadegörelsen, 8.000 kronor vardera till kvinnan och mannen han hotat samt 6.000 kronor till kvinnan som också hotades.

Åklagaren yrkade aldrig på utvisning.

Säger nej – på Facebook
Just nu säger Sverige nej till att kriminella invandrare ska få stanna i Sverige. Uppropet har lockat tiotusentals svenskar på den sociala nätverkssajten Facebook. Du kan själv gå med i uppropet genom att klicka "Gilla" på knappen nedan:

 

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Ensamkommande flyktingbarn

Bisarra förklaringen. "Mamma glömde bort när jag var född."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lamotte bjuder in Aschberg till invandrargetto

Bråket mellan profilerna fortsätter. "Vore bra om du följde med och fick se med egna ögon vad som pågår i Sverige."0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.