Drevet mot yttrandefriheten
Förbudet står uttryckligen i Facebooks nya regler om "hate speech". Det blir förbjudet att skriva att "Jewish people running the world or controlling major institutions such as media networks, the economy or the government",står det i en engelska versionen av Facebooks policy.

Facebook-förbud mot att skriva att judar äger medier

Publicerad 14 augusti 2020 kl 09.23

Utrikes. Efter påtryckningar från ADL, Anti-Defamation League, blir det nu förbjudet att på Facebook påstå att judar har mycket politisk eller medial makt, uppger Vox Recode.

Dela artikeln

Det är efter påtryckningar från bland annat den judiska organisationen ADL, USA:s motsvarighet till Expo i Sverige, som Facebook nu beslutat att ytterligare inskränka yttrandefriheten på sin plattform.

Organisationerna ledde en månadslång bojkott av Facebook i juli, skriver Vox, där de fick stöd av 1.000 annonsörer som pressade företaget att förbjuda mer så kallad hets mot folkgrupp, "hate speech".

Därför blir det nu otillåtet påstå att judar styr media eller politiken.

Detta är numera uttryckligen inskrivet i Facebooks regler.

Man får inte skriva att "Judar styr världen eller kontrollerar stora institutioner som medienätverk, ekonomin eller regeringen", står det i Facebooks policy om "hate speech".

Det blir också bland annat förbjudet att publicera "blackface"-karikatyrer.

ADL välkomnar de nya reglerna, men vill även se ett förbud mot så kallad Förintelseförnekelse.

– Detta är ett välkommet men försenat steg från Facebook. Det är oroande att det tog så lång tid för plattformen att slå ner på dessa speciella former av hat, när det är ganska uppenbart att det inte borde ha tillåtits att spridas från första början, säger ADL:s talesperson till Recode.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

USA:s inflation fortsätter öka – mer än väntat

Vänder uppåt igen.. Börserna faller och förväntningarna på räntesänkningar minskar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.