Boogaloo-demonstranter för vapenrätt i Virginia.

Facebook rensar ut "boogaloo"-rörelsen

Publicerad 2 juli 2020 kl 08.01

Utrikes. Facebook har tagit bort ett stort antal konton knutna till den så kallade boogaloo-rörelsen – en ny högerrörelse i USA som uppges förbereda sig på ett nytt amerikanskt inbördeskrig.

Gilla artikeln på Facebook

Sammanlagt 220 konton, 106 grupper och 28 sidor raderades under tisdagen, rapporterar RT.

Samtliga var enligt Facebook kopplade till en "farlig organisation" – boogaloo-rörelsen – som företaget påstår ha genomfört våldshandlingar. Samtidigt rök 95 konton på Facebook-ägda Instagram.

"Detta våldsamma nätverk är bannlyst från att delta på vår plattform och vi kommer att ta bort innehåll som berömmer, stöder eller representerar det", skriver Facebook.

Boogaloo-rörelsen, eller "boogaloo boys", är en ny libertariansk rörelse som amerikansk media kallar högerextrem. Medlemmarna är starkt kritiska till regeringen och uppges förbereda sig på en samhällskollaps och ett andra amerikanskt inbördeskrig. I samband med demonstrationer bär de ofta Hawaiiskjortor i kombination med militär utstyrsel och är ofta beväpnade.

Enligt Facebook har de borttagna kontona försökt rekrytera nya medlemmar till rörelsen och "aktivt förespråkat våld". Nätjätten ger dock inte några exempel på när boogaloo-rörelsen, som man påstår, ska ha genomfört våldshandlingar.

Massbannlysningarna kommer strax efter att flera andra plattformar – som Youtube, Reddit och Twitch – månader före det amerikanska presidentvalet stängt av flera kända högerprofiler och mötesplatser för Trump-anhängare.

På sociala medier frågar sig användare varför inte samma öde drabbar vänsterextremister med kopplingar till AFA som deltar i och planerar våldsamma upplopp, skriver RT.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Mer från Utrikes

Tyskland: Vaccin kan vara klart till hösten

Kan sättas in snart, enligt smittskyddsmyndighet.. Tyskland har börjat planera för hur vaccinet ska fördelas.0 

Miljardären lägger ännu ett årtioende bakom sig. Men Soros kulturmarxistiska livsverk har kanske aldrig varit så hotat som idag.0 

Pingvinerna fler än man tidigare trott

Isarnas kejsare frodas på Antarktis.. Nya kolonier upptäckta med hjälp av satellit.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0