Familjeveckan

Familjeveckan sågas: Löfven "hör hemma i lyxfällan"

Publicerad 21 september 2021 kl 10.09

Ekonomi. Att satsa på ytterligare bidrag genom en så kallad "familjevecka" istället för att sänka världens högsta skatter är inte rimligt i tider av växande långtidsarbetslöshet, bidrags­beroende och så kallat utanförskap, varnar organisationen Företagarna.

Gilla artikeln på Facebook

– Familjeveckan ger en tydlig bild av regeringens prioriteringar. Så fort regeringen ser ett hörn så målar de in sig i det, och med höstbudgeten blir det tydligt att regeringen helt lämnat arbetslinjens princip om att alla som kan arbeta ska arbeta för att bidra till vår gemensamma välfärd, säger Fredrik Östbom, samhällspolitisk chef på Företagarna, i ett pressutskick.

Företagarna säger sig genomgående sakna satsningar som stärker incitamenten till arbete och egenförsörjning i den nya budgeten.

"Det krävs också satsningar på de växande småföretagen, såsom slopat sjuklöneansvar, sänkta arbetsgivaravgifter och slopade rehabiliteringsplaner", anser organisationen.

Men istället är det alltså ytterligare ledighet och bidrag som utlovas för barnfamiljer, som är Sveriges överlägset mest bidragsstarka grupp.

– Med hopp om att stärka chanserna i valet 2022 delar finansministern frikostigt ut 74 miljarder kronor – en långsiktigt ohållbar konsumtion av skattemedel som för tankarna till tv-programmet lyxfällan. Farhågorna har besannats: det blev mycket dyrt för regeringen, och i förlängningen för hela landet, att köpa stöd från Vänsterpartiet och Centerpartiet för att kunna behålla makten, säger Günther Mårder, VD för Företagarna.

Företagarna menar att budgetens fokus på valvinst leder till problem även på längre sikt.

Redan innan den kontroversiella budgeten släpptes sade två av tre företagare att de "saknar förtroende" för skattessystemets förmåga att omfördela pengar på ett effektivt och rättvist sätt. Och vill regeringen visa att de tar det på allvar krävs handling, enligt organisationen.

– Verkligheten kommer att komma i kapp. Ytterligare bidrag och vackra ord löser inte problemen med växande långtidsarbetslöshet och utanförskap. Det är dags för en budget som går ihop, även imorgon. Det kräver satsningar på de växande småföretagen, avslutar Fredrik Östbom.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.