Fattade 66 olagliga migrationsbeslut – innan han blev polis

Publicerad 9 juli 2024 kl 10.38

Inrikes. En tidigare handläggare på Migrationsverket åtalas för grovt tjänstefel efter att ha fattat beslut i 66 arbetstillståndsärenden på en enda dag, trots att han inte längre hade befogenhet att göra det. Mannen har nu fått arbete som polis, rapporterar Göteborgs-Posten.

Dela artikeln

I juli 2021 informerades en handläggare vid Migrationsverket i Göteborg om att han inte längre förbjudits att fatta beslut om arbetstillstånd, på grund av upprepade kvalitetsbrister i hans tidigare beslut.

Trots detta fattade han den 10 augusti beslut i 66 ärenden, bara några dagar innan hans anställning skulle avslutas. Två dagar senare fattade han ytterligare ett beslut.

Enligt förundersökningen är antalet beslut som fattats på en dag orimligt högt och innehåller många kvalitetsbrister. En enhetschef vid Migrationsverket har vittnat om att flera ansökningar inte var kompletta eller redo för beslut.

Migrationsverket misstänkte att handläggaren kunde ha tagit emot mutor för att fatta det stora antalet beslut precis innan han slutade sin tjänst. Åklagaren Joakim Zander har dock inte gått vidare med denna misstanke i utredningen utan endast åtalat mannen för grovt tjänstefel.

Den åtalade arbetar nu som polis i lokalpolisområdet Kungälv/Ale. Fredrick Boström, tillförordnad lokalpolischef, vill inte kommentera det specifika fallet men betonar att polismyndigheten följer regler och riktlinjer i dessa ärenden.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.