Motorvägarna i Stockholm prioriteras ned med den så kallat feministiska snöröjningen.

Feministisk snöröjning hotar Stockholm

Publicerad 11 november 2016 kl 08.55
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Den så kallat feministiska snöröjningen i Stockholm får nu skarp kritik från såväl den borgerliga oppositionen som från polisen.
– Det är samhällsfarligt, säger polisinspektör Fredrik Ståhle till SVT.

Dela artikeln

Det var efter valsegern 2014 som en rödgrönrosa koalition beståendes av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ tog över i Stockholms stadshus. En av de frågor som stod högt upp på dagordningen var att införa så kallad feministisk eller jämställd snöröjning.

En feministisk snöröjning går ut på att bilvägar prioriteras ned till förmån för gång- och cykelvägar. Anledningen är att män oftare kör bil än kvinnor medan kvinnor oftare promenerar eller åker kollektivt. Det anses därför gynna män att i första hand ploga motorvägar och viktiga trafikleder istället för trottoarer och gångvägar.

Karlskoga kommun provade konceptet redan 2013/2014 och kommunens informatör Stina Kållberg sammanfattade det såhär:

–– Självklart finns synpunkter från en del som nu upplever att snöröjningen blivit sämre, främst bilister, men detta är ofrånkomligt.

I den betydligt större staden Stockholm har emellertid den feministiska snöröjningen i kombination med mycket snö senaste dagarna lett till kaos. Situationen är allvarlig, bilar och lastbilar har kört fast på de dåligt plogade vägarna och ambulanser har svårt att komma fram.

– Det är så pass allvarligt att det är samhällsfarligt, säger Fredrik Ståhle, polisinspektör i Stockholm till SVT.

Under torsdags­eftermiddagen stängdes Essingeleden av på grund av snömassorna och oppositionen är kritisk till idén med jämställd snöröjning.

– Jag tycker att det är en aning fånigt om jag ska vara uppriktig, säger oppositions­borgarråd Cecilia Brinck (M) till SVT.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lämnar SD efter Expressens bluffdrev

Tog skämt ur sitt sammanhang. Nu lovar Alexander Edbom att stämma vänstertidningen.0 

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.