FHM: Fler måste ta sin vårdos vaccin

Publicerad 18 april 2024 kl 17.41

Inrikes. Nu pågår vårens vaccinationsinsats mot covid-19. Hittills har ungefär 30 procent av de personer som är 80 år och äldre fått vårdosen. Enligt Folkhälsomyndigheten måste kommuner och regioner få fler att vaccinera sig under april.

Dela artikeln

Alla som är 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre som har dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19 under våren 2024.

Dessa grupper behöver enligt FHM tills vidare vaccineras två gånger om året "för att bibehålla sitt skydd mot allvarlig sjukdom och död".

– Covid-19 orsakar fortsatt allvarlig sjukdom, och kan i värsta fall leda till döden. Därför rekommenderas personer som tillhör riskgrupp att vaccinera sig. Vissa riskgrupper behöver vaccination två gånger per år för att ha ett starkt skydd året runt. För dem är det viktigt att vaccinerar sig i vår, så att skyddet förblir högt och jämnt fram tills det är dags för höstdosen, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell i ett uttalande.

Sedan vaccinationsinsatsen startade under våren har täckningen ökat relativt snabbt i vissa regioner. Halvvägs in i insatsen är det på nationell nivå cirka 30 procent av personerna 80 år och äldre, som har vaccinerats.

Vaccinationstäckningen varierar dock mycket i landet. I en del regioner är det närmare 50 procent som har vaccinerat sig, i andra är det under 10 procent. Personliga kallelser, hög tillgänglighet och att erbjuda ett bokningsförfarande som inte enbart är digitialt, är faktorer som enligt FHM verkar bidra till att fler i målgruppen vaccinerar sig.

– Vi vill verkligen poängtera nyttan med att ta vaccindosen mot covid-19 som erbjuds nu i vår. De som tog förra årets vårdos visade sig ha en markant lägre risk att hamna på sjukhus under sensommaren och hösten. Genom vaccination kan vi inte bara minska det mänskliga lidandet, utan också avlasta hälso- och sjukvården samt omsorgen, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Ausländer raus" – trenden sprider sig i Tyskland

Video. Tyskar sjunger förbjudna sången – över hela landet.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.