"Våra modellerare tror att det kan bli flockimmunitet i Stockholm någonstans i maj", sade statsepidemiolog Anders Tegnell i mitten av april.

FHM:s studie klar: Färre än 1 av 100 svenskar smittade

Publicerad 12 maj 2020 kl 21.51

Inrikes. I slutet av april hade färre än 1 procent av befolkningen i Sverige en aktiv pågående infektion med covid-19, visar resultat från Folkhälsomyndighetens stora nationella undersökning. Motsvarande andel i Stockholm var samtidigt 2,3 procent.

Gilla artikeln på Facebook

Totalt har 2.573 slumpmässigt utvalda personer över hela Sverige deltagit i studien och låtit sig testas för covid-19.

Resultatet visar att uppskattningsvis 0,9 procent av befolkningen hade en pågående infektion med covid-19 när proverna samlades in under perioden 21–24 april.

Det går enligt FHM inte att dra slutsatser om skillnader mellan olika regioner utifrån resultaten.

Resultaten från de 679 deltagare i undersökningen som bor i Stockholm visade att totalt 2,3 procent av befolkningen där hade en aktiv infektion med covid-19 under 21–24 april. Det är ungefär samma andel som vid en tidigare mätning som genomfördes i månadsskiftet mars–april.

Detta samtidigt som svenska medier lyfter fram experter som påstår att "flockimmunitet" kan uppstå i Stockholm redan inom några veckor, då uppemot en majoritet av befolkningen påstås ha gått igenom smittan.

Tidpunkten för när den påstådda flockimmuniteten uppges infalla har dock en tendens att ständigt skjutas upp.

– Våra modellerare tror att det kan bli flockimmunitet i Stockholm någonstans i maj, sade statsepidemiolog Anders Tegnell i norska NRK i mitten av april.

I helgen sade Tegnell istället till TT att han trodde att flockimmuniteten kunde uppnås i juni.

De som deltog i undersökningen tog prover på sig själva, eller på sitt barn ifall de var vårdnadshavare till ett inbjudet barn. Prover togs från svalg och näshåla och deltagarna lämnade även salivprov. Proverna analyserades sedan vid laboratorium för att se om proverna innehöll coronaviruset.

De mer detaljerade resultaten av studien kommer att presenteras inom de närmaste dagarna, och också resultat från den enkät över symtom som deltagarna fick besvara.


"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.