Ayndi Aydamirov, till vänster, deltog i två krig mot Ryssland i Tjetjenien.

Fick stanna i Sverige trots att han dömts till utvisning – åtalas nu för terrorplaner

Publicerad 30 oktober 2015 kl 12.17

Granskning. Ayndi Aydamirov, 46, bosatt i Järfälla åtalas idag misstänkt för uppmaning, rekrytering och utbildning till terroristbrott. Han är en före detta tjetjensk krigare som för några år sedan dömdes till utvisning för grovt vapenbrott – men som ändå fick stanna i landet.
– Eftersom han är etnisk tjetjen har man inte kunnat verkställa beslutet, säger åklagaren till Fria Tider.

Dela artikeln

Mannen ska ha använt sig av verktyget WhatsApp för att ge instruktioner till sin son, som för tillfället befann sig i Syrien, om hur han skulle tillverka och använda sprängmedel i terrorsammanhang.

Det har enligt åtalet handlat om muntliga råd och anvisningar samt överlämning av skisser som bland annat visat sprängladdningar, verkningsgrad och skyddsavstånd.

Instruktionerna ska ha ingått i en plan att placera sprängladdningar vid ett statligt kontrollerat fängelse i Aleppo i Syrien.

Oklar IS-koppling
Det är oklart om brotten har planerats i samarbete med Islamiska staten, IS, eller någon annan känd terrorgrupp, enligt kammaråklagare Ronnie Jacobsson.

– Sonen har vistats i Pakistan och sedan åkt till Syrien. Exakt på vilken sida sonen har stridit har vi inte kunnat klarlägga riktigt, säger Jacobsson till Fria Tider.

Ayndi Aydamirov, som är rysk medborgare, har varit känd av Säkerhetspolisen i flera år.

– Vid något tillfälle har man – på vilket sätt kan jag inte berätta – kommit fram till att man ska göra husrannsakan hos honom. Och i datorn har man anträffat den här kommunikationen mellan honom och sonen, säger Ronnie Jacobsson.

Brotten, som ska ha begåtts under perioden december 2013 till januari 2014 i Järfälla kommun, är enligt kammaråklagare Ronnie Jacobsson grova eftersom de "innefattat fara för människoliv och för egendom av särskild betydelse samt varit av särskilt farlig art".

Krigade mot Ryssland
46-åringen är en tjetjensk före detta befälhavare som krigat för Hamzat Gelaev och Sjamil Basaev, som båda klassas som terrorister i Ryssland. Efter att ha skadats i strid mot ryssarna tog han sig 2007, tillsammans med sin familj, till Sverige för att söka asyl.

Migrationsverket beviljade honom dock inte asyl. År 2011 skedde en dramatisk väpnad fritagning ifrån Migrationsverkets förvar i Gävle år 2011, där Aydamirov befann sig i väntan på att avvisas.

När Ayndi Aydamirov åtta månader senare greps i en lägenhet i Andersberg hittade polisen en pistol, en detonator och en kulsprutepistol. För det dömdes han till ett och ett halvt års fängelse och utvisning för bland annat grovt vapenbrott.

I samband med domen bedömde Migrationsverket att det inte fanns några hinder i vägen för att utvisa mannen till Ryssland trots att han själv påstod att han hade en "dödsdom" som väntade honom där.

Fick stanna ändå
Men när fängelsestraffet var avtjänat fick Ayndi Aydamirov trots det stanna kvar i Sverige som en fri man.

– Eftersom han är etniskt tjetjen har man inte kunnat verkställa beslutet med tanke på de risker han löper om han blir skickad till Ryssland, säger kammaråklagare Ronnie Jacobsson till Fria Tider.

Exakt vilken instans – Migrationsverket, regeringen eller Säpo – det var som beslutade att 46-åringen skulle slippa utvisas är oklart.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.