Polisens bilder från HVB-hemmet där våldtäkten ägde rum.

Filmade när de våldtog utvecklingsstörd man

Publicerad 19 juli 2017 kl 13.54

Inrikes. I vintras blev en man med intellektuell funktionsnedsättning lurad till ett HVB-hem där han våldtogs av två så kallade ensamkommande flyktingbarn. Straffet för duon blev ungdomsvård och skadestånd, men ingen utvisning.

Gilla artikeln på Facebook

Den 16 februari 2017 blev en 20-årig man med intellektuell funktionsnedsättning våldtagen av 17-årige Fawad och 18-årige Hossein på ett HVB-hem i Stenungsund. Våldtäkten filmades med en Ipad och videon kom sedan att bli ett av det viktigaste bevisen i målet.

Filmen visade att mannen blev instruerad av de två flyktingbarnen under samlaget och att han var sexuellt oerfaren. Det finns enligt domen inget som tyder på att den utsatta mannen önskade sig homosexuellt sex eller att han var upphetsad eller ens förstod vad som pågick.

Innan våldtäkten lurades den 20-årige mannen till platsen via Facebook. Fawad skrev till honom via Messenger ”Var är du? Kom jag har ett ärende med dig”.

Mamman till den våldtagna mannen upplevde efteråt hans uppförande som konstigt. Hon upptäckte skadorna vid hans analöppning och gjorde då en polisanmälan. Den våldtagne mannen berättade då att han hade blivit tillsagd att han skulle bli dödad eller skadad om han sade till någon vad som hänt.

Både Fawad och Hossein har under polisförhör nekat till brott och påstått att de inte kände till att 20-åringen har en intellektuell funktionsnedsättning. Men tingsrätten anser inte det vara trovärdigt då personal på HVB-hemmet hört de så kallade barnen prata om att mannen har "utvecklingsstörning", skriver SVT.

De båda tilltalade är medborgare i Afghanistan och ensamkommande som kom till Sverige år 2015. Mannen som blev utsatt för övergreppet har sin familj i Sverige och de kommer alla ursprungligen från Afghanistan, men har bott en längre tid i Iran. De kom till Sverige år 2014.

Uddevalla tingsrätt dömer Fawad för våldtäkt och medhjälp till våldtäkt. Straffet blev ungdomsvård. Hossein döms för våldtäkt till sju månaders ungdomsvård.

Båda ska tillsammans betala 110.000 kronor i skadestånd till den våldtagna mannen. Fawad ska betala 15.000 kronor extra för sveda och värk.

Åklagaren yrkade aldrig på utvisning.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.