Finansinspektionen varnar för fiffel när börsen kraschar

Publicerad 4 november 2021 kl 07.12

Ekonomi. Våren på börsen, där många svenskar föredrar att spekulera med sina pengar, kommer att bli turbulent tror experter. Aktiespararna varnar för svenska Gamestop-varianter och på FI förutspår man att många småsparare kommer att förlora sina pengar när raset tar fart.

Gilla artikeln på Facebook

Aktiespararnas "verksamhets­utvecklare" Mohammed Salih tror att svenska Facebook-grupper kommer att spela en viktig roll när börsen börjar dyka framåt våren.

Han säger till TT att det finns grupper som bara har några tusen följare idag men som "om några månader" kan ha hundratusentals följare, och då kan börja manipulera värderingar på de mindre listorna när turbulens råder på börsen.

Salih säger att Stockholmsbörsen "saknar verktyg" för att sätta dit småsparare som försöker påverka kurser men Gustav Liljekvist, som är chef för marknadsövervakningen i Europa på Stockholmsbörsens ägare Nasdaq, säger till TT att han inte saknar några sådana verktyg.

Att sitta och spåra vad folk skriver i sociala medier är heller inte börsens ansvar, enligt honom. Istället är börsens ansvar att trygga en tillförlitlig handel på de egna plattformarna och att anmäla misstankar om manipulation till Finansinspektionen, säger han till TT.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen uppger för samma nyhetsbyrå att turbulens på börsen avspeglar synen på marknadsplatsen som ett kasino. Han anser att privatpersoner ska vara försiktiga eftersom många kommer att förlora pengar och många hedgefonder kommer tjäna pengar när turbulensen är över. Det kan sluta med att det införs nya regler mot blankning av aktier, enligt honom.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.