Finland redo gå med på Turkiets krav

Publicerad 22 maj 2022 kl 17.24

Utrikes. Finland är reda att gå med på krav från Turkiet för att bli insläppta i Nato, enligt den finske utrikesministern Pekka Haavisto.

Dela artikeln

De turkiska kraven på Sverige och Finland handlar om hur länderna behandlar kurdiska terrorgrupper och dessa organisationers medlemmar och sympatisörer.

Utrikesminister Pekka Haavisto säger nu till Yle att Finland är redo att ge Turkiet de garantier som landet kräver.

Det handlar exempelvis om att "noggrannare följa med den kurdiska gerillagruppen PKK och kopplingar till terrorism", skriver Yle.

– Vi kan säkert ge den här typen av garantier till Turkiet. Det är viktigt att vi, då PKK är terrorstämplat som organisation i Europa, gör vår del för att se till att ingen terroristverksamhet förbereds på finsk mark, säger Haavisto.

Däremot kan Finland inte på beställning utlämna personer kopplade till den kurdiska terrorgruppen PKK till Turkiet, enligt utrikesministern.

– Det är bra att förtydliga rättsstatsstrukturen. Politiska beslut får inte påverka rättssystemets funktion. Det här är en princip som är slagen i sten, säger Pekka Haavisto till Yle.

Enligt Haavisto är en möjlig deadline för diskussionerna med Turkiet slutet på juni, då ett Natotoppmöte hålls i Madrid.


Nyheter från förstasidan

"Svenska gäng" största hotet i Nordnorge

Norska polisens larm. Ungdomar i Norge värvas till gäng som Foxtrot och Gottsundanätverket.0 

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.