Bostadsbubblan

Fler tror på stigande bopriser

Publicerad 18 april 2022 kl 08.12

Ekonomi. Kriget i Ukraina har inte fått svenskarna att ge upp hoppet om fortsatta krisräntor och stigande bostadspriser, enligt SEB:s boprisindikator. Trots inflationen stiger det svenska boprishoppet nu kraftigt bland allmänheten.

Dela artikeln

Bara 13 procent av svenskarna tror att bostadspriserna kommer sjunka i år och andelen som tror på stigande priser är 52 procent – en ökning med 5 enheter sedan förra månaden.

Troligen lutar svenskarna åt att makthavarna kommer att försöka hantera de finansiella skadeverkningarna av krisen i Ukraina på samma sätt som de hanterade coronakrisen – det vill säga genom att trycka mer pengar och pumpa in dem i bostadsmarknaden.

– Bostadsmarknaden ser hittills ut att stå pall för ett allt mer osäkert ekonomiskt läge, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i en kommentar.

I Norrland ökade boprishoppet mest, till 44 punkter i SEB:s index, en ökning med 17 punkter. I Stockholm steg samma boprishopp från 29 till 34 och i Västra Götaland från 36 till 41, enligt SEB.

Som denna tidning tidigare rapporterat har Sverige nu stigande boräntor och fallande reallöner på en marknad med världens kanske mest uppdrivna priser i förhållande till utbud och andra fundamenta. I praktiken är det därför inte sannolikt att priserna stiger, eller ens är kvar på dagens höga nivåer, speciellt länge till.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.