Vid olyckan på motorvägen E4 norr om Örkelljunga den 12 april förra året krockade två lastbilar med varandra. Den ena av dem körde genom motorvägens vajerräcke och blev stående i motsatt körfält. Föraren av den lastbilen slungades ur fordonet men överlevde mirakulöst. Ingen omkom i trafikolyckan.
Men på grund av olyckan stod trafiken stilla på motorvägen i båda riktningarna och bilköerna växte snabbt. Trots att räddningstjänstens egentliga arbete avslutats efter att de inblandade förts till sjukhus och platsen säkrats stannade brandmännen kvar för att försöka hjälpa till att röja upp för att få igång trafiken igen. Bland annat beslutade man sig för att försöka åtgärda de två stålvajrar som på grund av lastbilen hade spänts över vägen.
Brandmännen hjälptes åt att lyfta av stålvajrarna från sina fästen i stolparna i syfte att kunna leda om trafiken. Det gick bra tills man kom fram till den sista stolpe som vajern inte slitits loss från av den förolyckade lastbilen. Med gemensamma krafter lyckades brandmännen få loss vajern samtidigt som de själva, utan att inse det själva, stod innanför det område som vajern var spänd mot.
När vajern väl lossnade slog den med våldsam kraft omkull två av brandmännen och klämde fast dem mot vägbanan. En tredje brandman klämdes fast mot brandbilen medan en fjärde slogs omkull, utan att bli fastklämd. En av brandmännen tappade sin hjälm när han träffades av vajern och slog därefter huvudet i backen så illa att han senare avled.
I rapporten tas en lång rad brister upp i hanterandet av olyckor av den här typen. Det konstateras bland annat att det är långt ifrån första gången någon skadas på grund av olyckor där vajerräcken varit inblandade. Ofta beror de på bristande insikt i hur farligt de är att arbeta med en stålvajer.
Rapporten konstaterar att det inte bara är den aktuella räddningstjänsten som saknar nödvändiga kunskaper om vajerräcken utan att sådan expertkunskap även brister hos Trafikverket, trots att de ansvarar för motorvägarna.