Bombdådet i Ansbach

Foto: Sunset/Twitter

Många skadade när arabisk asylsökare sprängde sig på festival i Tyskland

  • Tolv skadade, tre allvarligt, när självmordsbombare sprängde sig under musikfestival i Ansbach, Bayern
  • Borgmästare Carda Seidel säger till Tagesschau att gärningsmannen – en 27-årig illegal invandrare från Syrien – är den enda som hittills avlidit av sina skador
  • Polisen har evakuerat 2.500 deltagare från festivalen
  • Händelsen är det fjärde grova invandrardådet på en vecka i Tyskland – kritiken växer mot Merkels asylpolitik
Publicerad 25 juli 2016 kl 00.20

Utrikes. Tolv personer skadades under söndagskvällen varav tre allvarligt när en självmordsbombare slog till i staden Ansbach nära Nürnberg i sydöstra Tyskland. Enligt nattens rapportering på Tagesschau är bombmannen en 27-årig illegal invandrare från Syrien som fått avslag på sin asylansökan.

Gilla artikeln på Facebook

© Youtube

Tysklands förbunds­kansler Angela Merkel möter växande kritik efter veckans fyra uppmärk­sam­made invandrardåd. År 2015 släppte hennes regering in en miljon asylsökare i Tyskland.

Enligt Nordbayern.de skedde bombdådet vid tiotiden på söndagskvällen utanför en restaurang vid entrén till festivalen där 2.500 människor vistades. Självmordsbombaren ska ha varit på väg in på festivalområdet med en ryggsäck när han stoppades nära krogens entré. En kort stund senare ägde explosionen rum.

Det förekom tidigt spekulationer om ett terrorattentat men Die Welt rapporterade vid 00.30-tiden att myndighetskällor angav orsaken till explosionen som en trolig gasläcka. Vid 02.00 publicerade dock Süddeutsche Zeitung bekräftade uppgifter om att en bomb legat bakom explosionen.

Enligt polisen och det bayerska inrikesministeriet ska den 27-årige araben vara det enda dödsoffret i attacken, skriver tv-kanalen Tagesschau på nätet. Ansbachs borgmästare Carda Seidel bekräftade vid 02-tiden samma sak för tv-kanalen. Ingen uppges vara livshotande skadad.

2.500 evakuerades
Myndigheterna evakuerade tidigt de 2.500 deltagarna från festivalen, skriver Die Welt. Tungt beväpnad polis patrullerade under kvällen gatorna i staden, som ligger i norra Bayern i närheten av Nürnberg.

Tyska Spiegel rapporterar att hela den stadsdel där explosionen inträffade spärrades av och att människor inte kunde återvända till sina hem sent på kvällen.

På bilder som laddats upp i sociala medier syntes en massiv insats med brandkår, ambulanser och polismän i kamouflagekläder och skyddshjälmar. Explosionen uppges ha varit "stor" och metallsplitter låg utspridda över ett stort område.

En särskild insatsstyrka från polisens specialister på kontraterrorism kallades in och en helikopter cirkulerade över området in på småtimmarna svensk tid.

Hade fått avslag
Flera tyska medier uppmärksammar att den 27-årige syriern kom till Tyskland för två år sedan, är kriminell och fick avslag på sin asylansökan redan för ett år sedan. Han har sedan dess stannat kvar i Tyskland illegalt som så kallad "papperslös flykting".

Anledningen till att 27-åringen fått stanna i Tyskland trots att han fått avslag är, enligt Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann, att han inte begått tillräckligt grova brott.

– Det är den tyska republikens bestämda uppfattning att, mot bakgrund av inbördeskriget i Syrien, förövare bara ska utvisas dit vid grova brott som mord, dråp och våldtäkt, säger han enligt Süddeutsche Zeitung.

Det återstår att se hur den tyska allmänheten tar emot det beskedet.

Släppte in en miljon
Efter veckans grova invandrardåd runtom i Tyskland växer kritiken nu mot Angela Merkel och hennes beslut att förra året släppa in en miljon asylsökare – främst män från arabvärlden – i landet. Det rapporterar Daily Mail.

När söndagskvällen led mot sitt slut kunde Tyskland summera en vecka som inleddes med att ett afghanskt flyktingbarn under måndagen högg ned passagerare på ett tåg i Bayern. Därefter sköt en 18-årig iranier ihjäl nio personer och skadade ett 20-tal på ett stormarknads­område i centrala München under fredagen. Och idag högg en syrisk asylsökare vid namn Mohamed först ihjäl en förbipasserande gravid kvinna i Reutlingen och därefter avslutades veckan med kvällens arabiska självmordsdåd i Ansbach.

Parallellt med de uppmärksammade terror- och vansinnesdåden pågår en mindre uppmärksammad brottsvåg mot tyska kvinnor. Fria Tiders tyska edition Freie Zeiten har sammanställt polisrapporter som visar hur våldtäkter och annat asylsexvåld just nu plågar stora delar av Tyskland. Officiell statistik finns ännu inte tillgänglig, men mycket tyder på att sommaren 2016 blir den mest våldtäktstäta som tyska kvinnor upplevt sedan 1945.

Har tålamod
Tyskarna har dock tålamod, och många vill fortfarande inte kritisera vare sig Merkel eller invandringspolitiken offentligt. När Storbritannien beslöt att lämna EU steg stödet oväntat för Merkel, men det är en utveckling som kan vända, tror Frank Decker, statsvetare vid Bonns universitet, som uttalat sig om saken i Daily Mail. Han menar att bland annat flyktingbarnet med yxan på tåget i Bayern förknippas intimt med Merkel och hennes invandringspolitik.

– I många människors medvetande är hans närvaro direkt kopplad till Merkel och hennes liberala flyktingpolitik, säger han till tidningen.

Decker tror dock inte att de nuvarande dåden kommer att ändra tyskarnas inställning, om det inte sker något större. Men om en terrorattack av den storlek som inträffade i Nice skulle äga rum i Tyskland, kan Merkel och hennes invandringspolitik bli mer kontroversiell.

– Det skulle gynna de som har kallat Merkels politik för ett misstag. Merkel skulle få skulden för det säger han till Daily Mail.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.