Ensamkommande flyktingbarn

Flyktingbarn fick PUT trots att han enligt test är över 20 år – hade skrivit åldern i koranen

Publicerad 20 augusti 2016 kl 13.12
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Så kallade ensamkommande flyktingbarn får stanna i Sverige, även om medicinska ålderstester visar att de är vuxna män. Det framgår av ett beslut från Migrationsverket som Fria Tider tagit del av.

Gilla artikeln på Facebook

Afghanen Mohammed kom från Iran till Sverige förra sommaren och sökte den 15 juni asyl hos Migrationsverket. Han hävdade då att han bara var 17 år gammal och att han fyllde år samma dag. Mohammeds moster hade nämligen antecknat hans födelsedatum i koranen, påstod han.

Det 17-åriga flyktingbarnets uppgifter ifrågasattes emellertid och myndigheten beslutade sig för att anlita experter för att bedöma Mohammeds ålder. En tandröntgen slog fast att afghanen med stor sannolikhet är en vuxen minst 20 år gammal man som ljuger om sin ålder.

"En röntgenbild togs av dina tänder den 19 oktober 2015. Resultatet, i medeltal, är minst 20,3 år med 10 % möjlighet att du är 18,0 år. Sannolikheten att du är minst 18 år är är mellan 85,3 och 90,1 %", står att läsa i Migrationsverkets 11-sidiga beslut.

Litade på personalen
Men Migrationsverket litade mer på personalen på det boende Mohammed bodde på än på experterna. Personalen tyckte nämligen att afghanen betedde sig som en 17-åring. Därför beviljades han i december förra året permanent uppehållstillstånd (PUT).

"Efter en sammantagen bedömning av det som framkommit i ditt ärende vad gäller din uppgivna ålder bedömer Migrationsverket att du gjort din identitet sannolik. Du har gjort sannolik att du är minderårig", skriver Migrationsverkets byråkrater.

Innan Mohammed kom till Sverige bodde han fem år tillsammans med sin moster i Iran där han arbetade på restaurang. Han ska alltså, enligt egen utsago, ha utvandrat till Iran när han bara var 12 år gammal.

Nekades flyktingstatus
Eftersom Mohammed uppehöll sig illegalt i Iran beslutade han sig för att ta sig vidare till Europa då han riskerade att utvisas tillbaka till sitt hemland. När han kom till Sverige hävdade han att han var på flykt från Afghanistan och att han där riskerar att utsättas för förföljelser, något Migrationsverket däremot inte tror på.

"Du har personligen inte varit utsatt för någonting under de två år du var kvar i Afghanistan. Migrationsverket bedömer därför att dina asylskäl mot Afghanistan brister i tillförlitlighet", står att läsa i beslutet.

Eftersom Mohammed inte riskerar att utsättas för sådana förföljelser i sitt hemland att han kan klassas som flykting beviljades han istället uppehållstillstånd som "alternativt skyddsbehövande". Han bor numera fortfarande på ett boende för flyktingbarn på en mindre ort i Västsverige.

Mohammed heter egentligen någonting annat.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.