Ensamkommande flyktingbarn

UNT backar efter att ha pekat ut flyktingbarn för rånvåg – "vi har olika uppgifter kring händelsen"

Publicerad 3 september 2016 kl 14.40
Av Mattias Albinsson

Media. Fyra misstänkta rånare greps natten till lördagen efter en rånvåg i Uppsala. Uppsala­polisens vakthavande befäl Torbjörn Karlsson säger att rånarna är flyktingbarn, något som lokal­tidningen UNT även skrev i en artikel, men under lördagen togs uppgiften bort från tidningens hemsida.
– Vi har olika uppgifter kring händelsen, säger tidningens ansvarige utgivare Roger Berglund till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Strax före halv elva på fredagskvällen larmades polisen till Granitvägen i Uppsala. En 17-årig pojke hade under knivhot rånats på sin mobiltelefon och klocka.

Det blev startskottet för en våg av personrån som sköljde över staden under kvällen och natten. Sammanlagt fem personrån mot minst sex olika personer larmades in till polisen från olika delar av Uppsala.

– Vi har fyra stycken som är gripna som numera är anhållna, berättar Uppsalapolisens vakthavande befäl Nina Dahlström för Fria Tider.

Hon säger att de fyra männen "i nuläget" endast är misstänkta för ett personrån i Stadsparken. Rånet inträffade omkring en kvart efter midnatt då en yngre man misshandlades och rånades på sin mobiltelefon, plånbok och busskort.

I övrigt är Dahlström förtegen om de misstänkta rånarna och hänvisar övriga frågor till förundersöknings­ledarna.

Afghanska flyktingbarn pekas ut
Rånvågen uppmärksammades av lokaltidningen UNT (Upsala Nya Tidning) där polisens vakthavande befäl Torbjörn Karlsson i en artikel pekade ut gärningsmännen som afghanska så kallade flyktingbarn.

– Av de tre som är gripna så stämmer inte signalementen in på alla rånen men vi pratar om ensamkommande afghaner, sade han till tidningen.

– Det har ju varit viss debatt i dagarna om de här som uppger sig vara under femton år när det inte finns en tillstymmelse till chans att det skulle stämma, och det här är typexempel på sådana, fortsatte han.

I ett av fallen pekas rånaren ut som en tiggare. Flyktingbarnen ska emellertid ha legat bakom mer än ett av rånen.

"Vi har olika uppgifter"
Men uppgiften om rånarnas härkomst försvann under lördagen från UNT:s internet­upplaga, något som bland annat uppmärksammats på Flashback. Det är något som tidningens ansvarige utgivare Roger Berglund säger beror på att man inte vet om Torbjörn Karlssons uppgifter är tillförlitliga.

– Vi har olika uppgifter kring händelsen, säger han till Fria Tider.

– I och med att uppgifterna var olika och inte stämde överens så valde vi att ta tillbaka dem i det här läget, men vi jobbar vidare med materialet, fortsätter han.

Enligt den ansvarige utgivaren är Torbjörn Karlssons citat korrekt återgivna, men tidningen har fått uppgifter från "olika källor, även polisen" som ger en annan bild av rånen. Han kan däremot inte precisera vilka dessa källor är.

I ett mejl till Fria Tider förtydligar han senare att han inte sagt något om att rånarna inte skulle vara flyktingbarn, bara att det finns "olika uppgifter om händelsen".

Roger Berglund hävdar med bestämdhet att det inte finns politiska skäl till att uppgiften om rånarnas etniska bakgrund togs bort.

– Med tanke på varifrån du ringer så förstod jag att du skulle ställa den frågan, men nej det var inte av några politiska skäl. Vi jobbar inte riktigt så, säger han.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.