Den dömde mannen fick permanent uppehållstillstånd som ensamkommande flyktingbarn år 2015.

Flyktingbarn våldtog flicka och bet polis: "Du kan inget om sex, du är dum svensk" – slipper utvisning

Publicerad 10 oktober 2018 kl 11.51

Inrikes. Den 22-årige araben i Luleå ska stanna i Sverige – trots att han våldtagit en 18-årig flicka i samband med en skolavslutning, knäckt näsan på en kvinnlig vakt samt bitit en polisman. Det beslutar Luleå tingsrätt, som inte anser att brotten är tillräckligt allvarliga för att motivera utvisning. Men domen väcker kritik.
– Såna där borde bli hemskickade, säger en anhörig till ett av offren till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

© Polisen

Vaktmannens skador.

© Polisen

Polismannens skador.

© Polisen

Vaktkvinnans skador.

Den 16 juni 2017 blev en 18-årig kvinna våldtagen av Omar, som uppger sig vara född 1995, i hans lägenhet i Luleå. Några dagar senare misshandlade marockanen, som kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn, två vakter och en polis.

Den våldtagna kvinnan har under polisförhör berättat att hon var ute med några vänner för att fira skolavslutningen. Tillsammans med ett större sällskap gick hon på efterfest hemma hos Omar.

Den berusade unga kvinnan somnade i lägenheten, men vaknade enligt domen av att Omar – som hon inte kände sedan tidigare – våldtog henne.

Den 28 juni 2018 misshandlade Omar en kvinnlig vakt och hennes kollega samt en polisman. Allt började med att butiken Carlings i Smedjan i Luleå larmade om att ett så kallat ungdomsgäng stal kläder och andra saker. Den kvinnliga vakten har under polisförhör berättat att hon såg tre killar som var "dryga och kaxiga". En i gänget hade redan lämnat platsen med varor på sig.

Hon och kollegan valde att avlägsna gänget, men de lyssnade inte. Omar stannade kvar och vägrade lämna platsen. Vakterna tog var sin arm för att avlägsna honom, men Omar kom efteråt tillbaka till gallerian. Omar tog sig ut på gatan igen och började skrika samt peka fulfinger. De gick in igen och avvaktade för att se ifall han skulle komma tillbaka, vilket han gjorde. De tog tag i honom och hon sa "nu har du fått en chans, nu blir det polis därifrån".

Omar blev mer våldsam när de närmade sig utgången. Han togs ner på marken och brottningen pågick under lång tid. De andra männen kom för att försöka frita Omar och en av dem slet kvinnan i håret, i hennes kläder och knuffades. När gänget tagit sig upp och stod mot dem valde den kvinnliga vakten att dra fram sin batong.

– Ta inte ett steg närmare! utbrast hon, men Omar bara hånflinade och gick emot henne.

Hon slog två slag, men det gav ingen effekt. Det blev sedan tumult igen och de hamnade på golvet.

Under tumultet fick den kvinnliga vakten motta slag mot ansiktet så att hon drabbades av en bruten näsa. Omar bet henne också i armen och slet henne i håret. Hennes manliga kollega blev också slagen i ansiktet. Polismannen blev klöst på armarna, kroppen och i huvudet samt biten i armleden.

Även i detta fall anser domaren att alla målsäganden är trovärdiga och inte har någon anledning att ljuga, vilket Sveriges Television tidigare har skrivit om.

Omar har tidigare domar mot sig. Den 9 januari 2016 utsatte han sin före detta flickvän för misshandel och ofredande genom att ta tag om hennes hals och kraftigt skaka henne flera gånger. Ex-flickvännen fick smärta och rodnad.

Inlägg och meddelanden som ex-flickvännen gjort via internet innehåller uppgifter om att hon blivit utnyttjad på pengar, illa behandlad och utsatt för ofrivilliga samlag. När ex-flickvännens storebror försökte ringa henne svarade hon enligt domen inte. Han trodde då att Omar slagit henne. Till slut svarade hon i telefonen, men hon sa inget. Under tiden brodern försökte få tag i systern bad sin sambon att ringa polisen. När systern ringde senare upp fick brodern veta att polisen hade kommit och gripit Omar. Brodern fick enligt domen veta att Omar hade både slagit och tagit stryptag på henne. Tidigare ska hon ha berättat att Omar tvingat henne till sex fast hon inte ville.

"Vid något tillfälle blödde hon i underlivet för att de hade haft sex", skriver tingsrätten. Omar har även vid något tillfälle hotat att göra illa hennes katt och han ska ha nypt katten. 

– Du kan inget om sex, du är dum svensk, duger inte till någonting, ska han ha sagt till ex-flickvännen vid ett annat tillfälle.

Omar dömdes i februari 2016 för misshandel, ofredande och narkotikabrott. Straffet blev skyddstillsyn och han dömdes också att betala skadestånd på 5.000 kronor till ex-flickvännen. Någon åtalspunkt om sexualbrott blev det dock aldrig.

Fria Tider har talat med en anhörig till ex-flickvännen, som är mycket missnöjd med hur rättsväsendet har behandlat Omar.

– Såna där borde bli hemskickade. Fem tusen spänn? säger den anhöriga, vars övriga kommentarer inte lämpar sig för publicering.

I september 2018 meddelade Luleå tingsrätt den senaste domen. Omar döms för våldtäkt, våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman. Straffet blev endast två år och två månaders fängelse. Eftersom Sverige tillämpar så kallad två tredjedelsfrigivning innebär det i praktiken att han bara kommer att sitta av drygt ett och ett halvt år.

Han ska även betala skadestånd på 100.000 kronor till den våldtagna kvinnan, 7.000 kronor till den kvinnliga vakten, 5.600 kronor till polismannen samt 800 kronor till den manliga vakten.

Åklagaren yrkade på utvisning av 22-åringen. Tingsrätten anser dock att brottet inte är tillräckligt grovt, skrev Norrländska Socialdemokraten.

"Tingsrätten finner att våldtäkt, vilket Omar har gjort sig skyldig till, är ett mycket allvarligt brott. Enligt tingsrättens mening är det dock inte fråga om ett sådant synnerligen grovt brott som medför att Omar kan utvisas. Yrkandet om avvisning ska därför ogillas", skriver tingsrätten.

Domen har undertecknats av den kvinnliga domaren Ann-Christine Johansson.

I fredags inkom ansökan till hovrätten. Fria Tider har tagit del av handlingarna, som visar att Omar yrkar på att hovrätten ska ogilla åtalet mot honom avseende våldtäkt, våld mot tjänsteman, och hot mot tjänsteman.

Allmänna handlingar visar att Omar är medborgare i Marocko. Han kom till Sverige i oktober år 2014, som ensamkommande flyktingbarn, och fick permanent uppehållstillstånd i juni 2015.


Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Beskedet idag: Kraftig sänkning av pensionen

Minskar med 2,7 procent. Coronabidragen till näringslivet ska finansieras med "stor sänkning", meddelar regeringen.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.