Folkhälsomyndigheten: "Många människor kommer avlida"

Publicerad 20 mars 2020 kl 14.25

Inrikes. Stängning av grundskolor är fortfarande inte aktuellt, förklarade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under dagens pressträff. Han avråder nu svenska folket från att resa till fjällen under den kommande påskhelgen.

Gilla artikeln på Facebook

Det råder inte längre någon tvekan om att det finns en samhällsspridning i Sverige. Men fortfarande gäller det främst storstäderna, särskilt Stockholm.

Det förklarade Folkhälsomyndigheten under dagens pressträff.

Vården och samhället kommer bli extremt belastade eftersom många blir sjuka samtidigt.

– Många människor kommer att avlida. Det är helt uppenbart så, säger Johan Carlson.

– Vårt mål kan inte vara att stoppa varje smittotillfälle utan att förhindra att pandemin sprids hastigt och får stora konsekvenser.

Enligt Carlson måste det finnas en balans i myndighetens åtgärder.

– Vi kan alltså inte vidta drakoniska åtgärder som har en begränsad effekt på ekonomin men som slår ut sjukvårdens och samhällets funktioner.

Enligt Carlson gör man bedömningar som drabbar inte bara coronasmittade utan alla andra i samhället.

– Vi har vidtagit de åtgärder som är rimliga i relation till hälsan i befolkningen.

Han påpekar också att det inte är okej att Anders Tegnell får ta emot kritik som om han "drev en liten firma". Myndigheten är stor, säger han.

– Det är ovärdigt det han utsätts för.

Dagens budskap är också att det ännu inte är aktuellt att stänga grundskolor. Effekten vore marginell, förklarar Carlson.

Däremot är han kritisk till att åka till den svenska fjällen eller ut på landsbygden under påskhelgen. Då kan viruset spridas ännu mer.

– Utbrottet vi har nu beror till stor del på utbrottet vi hade i de italienska alperna och den omedveten som fanns då. Därför måste vi fundera noga hur vi kan hantera det när människor från olika delar av landet samlas på begränsade ytor. Man bör verkligen fundera på om man bör åka från storstäderna till turistområden i fjällen.

– Den stora risken är trånga miljöer, som stängda skidlifter, gondoler, after ski, barer, trängsel, köer i matbutiker och konstgallerier och så vidare. Det är inte acceptabelt att bedriva verksamhet som utsätter medborgarna för risk. Jag vill vara tydlig med att vi kommer göra det som krävs för att begränsa, eller i värsta fall förbjuda sådan verksamhet.

Enligt Johan Carlson kan inhemskt semestrande under påskhelgen även leda till lokal överbelastning av vården. Det kan också bli fråga om självisolering för individen, samt en svårighet att komma hem.

– Det finns ingen gräddfil för turister, säger han.

Samma princip gäller i övriga landet. Trånga platser accepteras inte.

– Det är inte heller acceptabelt att tränga ihop sig på diskotek och barer. Budskapet är samma till arrangörer i Stockholm. Det är inte acceptabelt att ha pub och diskotek där man tränger ihop sig, för det är för stor risk när det gäller en samhällsfarlig sjukdom.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Tredje världen dominerade i mars. Så här mycket outbildad "arbetskraft" importerade Migrationsverket under månaden.0 Plus

Vetenskap

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0