Förberedde massmord på danska journalister – pluggar nu på svenskt universitet

Publicerad 29 januari 2020 kl 16.53

Inrikes. Mannen och hans kumpaner greps i sista stund när de skulle genomföra ett terrordåd och "döda så många som möjligt" på den danska tidningen Jyllandsposten. Nu är han fri och studerar till civilingenjör på ett svenskt universitet – trots att han misstänks ha fortsatt att planera terrordåd i fängelset, skriver Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Polisen i Danmark slog den 29 december 2010 till mot en grupp muslimer som skulle genomföra ett massmord på Jyllandspostens redaktion. Detta som hämnd för att tidningen publicerat karikatyrbilder av profeten Muhammed.

Tre av de män som dömdes för terrorplanen var svenska medborgare och fick avtjäna sina fängelsestraff i Sverige.

En av dem, en man i 40-årsåldern, är idag frigiven och studerar till civilingenjör i datateknik på ett svenskt universitet, skriver Aftonbladet.

Under sin tid i fängelset misstänktes mannen för att planera nya terrordåd. I hans cell hittades kartor över Köpenhamns kollektivtrafik och instruktioner för hur man tillverkar bomber.

I svenskt fängelse misskötte han sig också "allvarligt", enligt Kriminalvården, som konstaterade att man kunde anta att han skulle fortsätta göra sig skyldig till grov brottslighet. Bland annat ska mannen ha förklarat att han var beredd att "döda och mörda".

Mannen, som idag har bytt namn, släpptes redan för över ett år sedan och sedan förra våren är han inskriven som student på det svenska universitetet, enligt Aftonbladet. Han har inte velat ställa upp på en intervju med tidningen.


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Trumps handelspolitik kommer till Europa, skriver Dan Ahlmark. Den politiska globalismen kan bli nästa område som omdanas.0 

Vetenskap

Kultur

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0