Hassans garage och vindskyddet som flickan pekade ut för polisen.

Förde bort och förgrep sig på barn – Straffet: 40 timmars samhällstjänst

Publicerad 7 oktober 2020 kl 15.42

Lag & Rätt. Den 36-årige syriern Hassan i Timrå förde bort en flicka till ett skogsområde där han förgrep sig på henne. Han döms även för ett annat sexövergrepp inför en treåring samma dag – men kommer undan med några dagars samhällstjänst som straff.

Gilla artikeln på Facebook

© Polisen

Skogsområdet där flickan utsattes för övergreppet.

Flickan lekte tillsammans med två andra barn på gården i Hassans bostadsområde i Sörberge den 9 augusti i år.

Då dök den 36-årige syriern upp och fick barnen att följa med honom till ett garage, där han bjöd dem på tuggummin.

Efter det försvann flickan spårlöst i minst en timme och anmäldes som försvunnen sedan de andra barnen inte kunnat hitta henne.

Till slut kom hon tillbaka och uppgav att hon hade blivit bortförd. När Hassan kom cyklande hem igen blev han nerbrottad och gripen av en polisman.

Han nekade i förhör till brott, men enligt tingsrätten är han överbevisad.

– Det är skitsnack. Det är ett 9-årigt barn och jag skulle aldrig göra så för att det är haram, sade han i det första polisförhöret via en arabisk tolk.

Flickan berättade att Hassan hade fört iväg henne till skogen mot hennes vilja. Vid ett vindskydd satte han sig grensle över henne på marken, lyfte upp hennes klänning och började dra ner hennes trosor. Flickan skrek "sluta, sluta sluta!" vilket fick 36-åringen att släppa taget så att flickan kunde springa hem.

Hassan, som kom till Sverige år 2014, döms också för ett annat sexövergrepp samma dag – den 9 augusti. Han höll fast en kvinna med ett hårt grepp i bostadsområdets tvättstuga och juckade mot henne tills han fick utlösning. Detta gjorde han inför ögonen på kvinnans treåriga dotter och gärningen var enligt åtalet "ägnad att skada tryggheten och tilliten hos ett barn i dess förhållande till en närstående person".

Sundsvalls tingsrätt har nu dömt 36-åringen för två fall av olaga tvång, ett fall av sexuellt ofredande, ett fall av försök till sexuellt övergrepp mot barn samt ringa narkotikabrott.

Straffet blir dock endast skyddstillsyn med 40 timmars samhällstjänst. Enligt domstolen har Hassan lidit av "dåligt mående och ensamhet" och därför missbrukat alkohol och droger.

"Han har framhållit att han nu hållit sig helt nykter under den tid han suttit frihetsberövad och att han inte vill eller kommer att använda alkohol och droger något mer. Omständigheterna är sådana att det kan antas att en skyddstillsyn skulle bidra till att han inte återfaller i brott. Han har vidare ställt sig positiv till att utföra samhällstjänst vilket utgör ett särskilt skäl att nu bestämma påföljden till skyddstillsyn", står det i domen.

Tingsrätten anser vidare att de brott 36-åringen gjort sig skyldig till "har ett relativt måttligt straffvärde" och understryker att han dessutom har suttit frihetsberövad som gripen, anhållen och häktad under drygt en månad.

Hassan får också stanna i Sverige eftersom åklagaren inte hade yrkat att han skulle utvisas.

Domen har undertecknats av domaren Kristina Bratteberg.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.