Om duon hade dömts som vuxna skulle de ha fått 16 års fängelse istället, enligt tingsrätten.

Förnedringsrånade och sköt svensk pojke vid sjö – nu slipper de fängelse

Publicerad 31 mars 2021 kl 17.57

Inrikes. En 16-årig pojke lurades med in i skogen och till en sjö av två klasskamrater från Mellanöstern. Där tvingade de honom att klä av sig kläderna och beordrade honom att "suga av" deras gevär innan de sköt honom i bröstet. Pojken lyckades dock simma iväg medan de laddade om och undkom att mördas. Idag döms duon till ett par års ungdomsvård för mordförsök, tack vare en mycket generös åldersrabatt.

Gilla artikeln på Facebook

Den 9 oktober 2020 klockan 12.32 kom ett larmsamtal in till SOS från en man som hört skott avfyras i området Frufällan utanför Borås.

En stund senare, klockan 13.01, larmade en kvinna och berättade att hon i sitt hus i Frufällan hade tagit emot en blödande 16-årig pojke iklädd endast kalsonger som blivit skjuten och simmat i sjön.

När polis och ambulans kom till platsen konstaterades tonårspojken vara skjuten i bröstet och han fördes till Södra Älvsborgs sjukhus. Pojken, som överlevde dådet, förklarade för polisen och ambulanspersonalen att han blivit skjuten av två klasskamrater.

I rätten berättade han att duon lurat med honom till skogen och till sjön. När de hade kommit dit blev det dock snabbt tydligt att de anklagade honom för att ha "golat ner dem". Den ene av dem drog fram ett hagelgevär från under en sten och sparkade omkull honom.

Under pistolhot tvingade de sedan pojken att stå på knä och ge ifrån sig alla sina värdesaker.

När de laddade vapnet visade de patronerna och sade:

– Detta är det som du kommer att bli skjuten med. Du kommer att dö här.

De förnedrade honom också genom att tvinga honom att ta av sig alla sina kläder utom kalsongerna.

Den ene gärningsmannen frågade den andre om han ville ha en avsugning av offret. När denne svarade nej sade den förste istället: "Sug av vapnet!", men det vägrade offret att göra.

– Om jag hade gjort det skulle han säkert ha skjutit med vapnet, sade 16-åringen efteråt.

Man är dock "inte så kaxig när man har ett vapen mot bröstet", konstaterar han.

"Så här slutar mitt liv, tänkte jag"
– Jag var vettskrämd. Jag var ensam ute på en ö, ensam i skogen med två killar som ville döda mig. Jag visste innerst inne vad de var kapabla till. Jag var säker på att de skulle skjuta mig. Jag tänkte att jag skulle dö där och att någon som var ute med hunden kanske skulle hitta mig. Så här slutar mitt liv, tänkte jag.

Just när 16-åringen föreslag duon att han kunde ge dem pengar om de lät honom leva hörde han plötsligt en smäll och kände hur det brände till i bröstet. Han uppger att han sekunden innan måste ha vridit kroppen lite snett mot skytten.

– Det var därför som skottet tog som det gjorde, för att jag hade en sådan vinkling på kroppen. Hade jag stått rakt mot honom hade det varit en fullträff och då hade jag inte överlevt.

Den skjutne pojken hamnade i vattnet, "djurinstinkterna" tog över och han började simma.

På stranden såg han hur gärningsmännen försökte ladda om vapnet.

– Jag ska ta honom! hörde han en av dem utbrista.

När pojken var 15–20 meter ut lyckades den ene skjuta mot honom igen, men missade.

16-åringen simmade längs kanten på sjön och efter ungefär 200 meter kröp han in mellan några stenar som bildade något som liknande en grotta. Han gömde sig där i ungefär 15 minuter eftersom han tyckte att han hörde något. Han tog sig sedan till ett hus, i bara kalsonger och med ett blödande sår i bröstet. En chockad kvinna öppnade dörren när han knackade på, låste alla dörrar och lade honom i en säng. Hon lade förband om såret och slog larm.

Båda klasskamraterna, som idag är 17 respektive 16 år, har nekat till brott. Borås tingsrätt har dock kommit fram till att den bevisning som åklagaren har lagt fram i målet är så stark att det är ställt utom rimligt tvivel att duon tillsammans och i samförstånd har försökt döda 16-åringen.

Brottet ska enligt tingsrätten bedömas som försök till mord.

Straffvärdet: 16 års fängelse
Duon döms även för annan brottslighet. Den ene av dem deltog exempelvis när ett invandrargäng den 16 augusti 2020 attackerade och brutalt misshandlade en hemlös svensk man på en buss i Borås. Mannen blev bland annat sparkad i ansiktet.

Borås tingsrätt tar hänsyn till de tilltalades ålder och bestämmer påföljden för den samlade brottsligheten till sluten ungdomsvård i 2 år och 8 månader för var och en av dem. De dömda och deras vårdnadshavare ska också betala skadestånd till offret.

Tingsrätten konstaterade att straffvärdet för gärningarna egentligen motsvarar 16 års fängelse. På grund av de dömdas ålder krävs det dock "synnerliga skäl" för att döma dem till fängelse, enligt domstolen, som istället väljer ungdomsvård som påföljd.

Offret tvingas idag leva ett begränsat liv. Säpo säger att han inte kan vistas på vissa orter på grund av hotbilden mot honom. Han har mått väldigt dåligt och är ofta uppe på nätterna eftersom han har svårt att sova.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenskar lånar för att betala sina skulder

Hamnar sedan hos Kronofogden.. Låntagare löser små låneskulder med större lån, som nu hamnar hos Kronofogden0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.