Forskare: Sverige har förfallit, därför kunde man inte hantera covid-19

"Läromästarna" i Sverige jämförs med jakobinerna under franska revolutionen

Publicerad 11 juli 2020 kl 17.23

Inrikes. Löfvenregeringens hantering av covid-19 kan tyda på att Sverige håller på att bli en totalitär stat och att den västerländska kulturens förfall gått längst här. Det skriver Jari Ehrnrooth, docent i sociologi och kulturhistoria vid Helsingfors och Åbo universitet i Expressen och i en längre version i Yle.

Gilla artikeln på Facebook

Sveriges "strategi" mot covid-19 har mötts av stark kritik från flera håll. Men överlag har den accepterats av folket, trots att den bland annat lett till ett av världens högsta dödstal och en mycket högre dödlighet än övriga Norden.

Hur kommer det sig? Det undrar den finländske docenten Jari Ehrnrooth.

Det kan bero på den svenska kollektivismen, att samhällets totala vinning ses som viktigare än individens liv och hälsa, vilket bryter mot folkrätten.

Enligt docenten är det troliga att den svenska Folkhälsomyndigheten tillät en kontrollerad coronaspridning för att man ville uppnå en partiell flockimmunitet.

Men Sverige kan också liknas vid en mjuk form av totalitär demokrati, anser artikelförfattaren. En sådan har visserligen inte förbjudit kritik, men ändrar inte riktning om den kritiseras.

En totalitär demokrati omfamnar inte pluralismen utan eftersträvar i stället "värdegrunden" som sitt mål. Den liknar de radikala jakobiner under franska revolutionen som införde det blodiga skräckväldet, påpekar Ehrnrooth.

Sveriges agerande påminner om en "socialistisk idealism och en messiansk dröm om sämja", hävdar han.

Ehrnrooth skriver också att Anders Tegnells "coronalära" gick emot fakta och saknade stöd i forskningen, men trots det ställde sig alla politiska partier, även Sverigedemokraterna, bakom statsepidemiologen.

Sedan kan det också finnas ytterligare en förklaring till Sveriges vägval under den dödliga smittan.

"En annan och ännu mer pessimistisk förklaring skulle kunna vara att den exceptionella svenska coronastrategin är en följd av den västerländska kulturens förfall, som i Sverige verkar ha gått längre än någon annanstans. En kultur som har förlorat sin kreativitet, sin segervilja och värdehierarki kämpar inte längre mot ett dödligt virus utan underkastar sig det som anses som oundvikligt", skriver Jari Ehrnrooth i Expressen.

Denna "Sverigesjuka", som han kallar det, kan botas med en faktaanalys fri från värdeargument, en idémässig pluralism samt en livskraftig kultur. På så sätt kan svenskarna få tillbaka sitt individuella värde igen, avslutar han.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.